Tiesitkö nämä mielenkiintoiset asiat korvakoruista?

Kuvittele yllesi vaatteet, joissa tunnet olosi mukavaksi ja itsevarmaksi. Ehkä ylläsi on myös koruja, jotka ovat jollain tapaa merkityksellisiä sinulle. Ulkoinen olemuksesi on osa sinua ja heijastaa myös muille persoonastasi ja tyylisi kautta tunnetiloja, asenteita sekä arvoja.

Korut ovat olleet mukana ihmisten elämässä vuosituhansia (esim. vanhin tähän mennessä löydetty kultakoru ajoittuu 4600 vuotta eaa.) ja niillä on ollut mitä moninaisempia kiinnostavia eri kulttuureihin liittyviä merkityksiä, rituaaleja, perinteitä ja tarinoita. Kirjoituksia ja tulkintoja koruista on varmasti yhtä paljon kuin ihmisiä ja palaan niihin vielä varmaan tulevissa blogeissa. Tässä postauksessa keskityn joihinhkin korvakoruihin liittyviin mielenkiintoisiin seikkoihin/merkityksiin. 

Koruilla voi korostaa tiettyjä piirteitä ja ominaisuuksia tai kiinnittää huomiota pois muualta. Kauniit riippuvat ja suuret korvakorut voivat tehdä muuten arkisesta asusta juhlavamman tai piristää väsynyttä olemusta. Ne voivat saada kasvot vaikuttamaan hoikemmilta viemällä katseen kapeammalle kaulalle ja luovat pitkän linjakkaan vaikutelman.

Mutta ennen kaikkea korut ovat usein osa persoonallista tyyliä. Klassiset, herkät, romanttiset ja rennot/rohkeat korut antavat kaikki hieman erilaisen vaikutelman kantajastaan. Koruilla vaatteiden lisäksi voi siis viestiä muille monenlaisia asioita, vaikka lisätä luotettavaa vaikutelmaa tai korostaa hyväntahtoisuutta/herkkyyttä.

Korvakorumuoti on vaihdellut menneinä vuosisatoina samalla tavoin kun nykyäänkin. Välillä on suosittu suuria ja mahtipontisia ja ajoittain mahdollisimman huomaamattomia korvakoruja. Riippuvia suuria korvakoruja on käytetty tasapainottamaan kokonaisuutta, kun hiukset ovat olleet kammattuna pois kasvoilta. Puuteroitujen hiuksien vaaleutta taas on voitu korostaa korvakoruilla, joissa on ollut vaaleita tai värittömiä kiviä. Välillä taas on haluttu tuoda esiin vain suuret näyttävät kivet, eikä korujen runkoa ole saanut näkyä lainkaan.

Lävistykset, joihin korvakorutkin kuluvat, ovat olleet osa yhteiskuntaa tuhansia vuosia. Ne ovat esim. kohottaneet ihmisen sosiaalista asemaa, kertoneet hänen täysi-ikäistymisestään ja niitä on tehty orjakaupan välttämiseksi. Ja tiesitkö, että merimiesten korvakoruperinteellä on ollut monia syitä? Korvalävistys on ollut esim. merkki purjehtimisesta päiväntasaajan toiselle puolelle, sen on uskottu parantavan kaukonäköä (tiettyyn kohtaan tehtynä) ja kultainen korvarengas on tarkoitettu kattamaan kristillien hautaamisen kulut!

 

Itse olen käyttänyt korvakoruja päivittäin sen jälkeen kuin vihdoin 19 vuotiaana päätin hetken mielijohteesta ottaa lävistykset. Rakas harrastukseni itämainen tanssi sai minut ihastumaan roikkuviin ja näyttäviin korvakoruihin ja olo ilman niitä tuntuu nykyään alastomalta. Jos minun pitäisi valita käyttäisinkö vain kaulakorua, korvakoruja tai sormuksia, valitsisin ehdottomasti korvakorut. Niillä saa mielestäni kruunattua niin kotoisat rytkyt kuin siistimmänkin asun. Korvakoruilla saa kätevästi huomion pois myös hiuksista päivinä, jolloin ne eivät vain asetu niin kuin toivoisi.

Tanssiharrastuksen myötä olen uskaltanut siirtyä vaatimattomista sievistä pikkukoruista isompiin/näyttäviin koruihin.

 

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.


Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.