Tiesitkö nämä kaksi kätevää tapaa valmistaa yksilöllisiä kangaskoristeisia kapussikoruja ja tavan päällystää nappeja helposti ja nopeasti

Monesti vaatteita ommellessa sitä vain pysähtyy  miettimään, miten kauniita korujakin kankaista saisi! Ihanat yksityiskohdat, erikoiset kuviot tai kauniit väriyhdistelmät saavat ihan uudenlaisen merkityksen pieneen yksityiskohtaan vangittuna, kuin isona pintana.

Onneksi kangaskoruja on mahdollista tehdä todella helposti valmiisiin korupohjiin! Myös kankaalla päällystettyjä nappeja on kätevä ja nopea valmistaa –ja käyttää monenlaisiin tarkoituksiin.

 • Kangaskorun valmistus –kaksi tapaa
 • Nappien päällystäminen kankaalla
 • Linkkejä kapsussikorujen ja päällystettävien nappien osiin/tarvikkeisiin

Kapussi ja korupohja

Kankaita, valmiita nappipohjia, lasikapusseja ja korupohjia

Miten helposti voikaan herättää henkiin muistoja lapsuudesta tai jostain tietystä erityisestä hetkestä! Esikoiseni kuuli muutama päivä sitten “Vain elämää” -sarjan jaksossa erään kappaleen ja sanoi riemuissaan ja hieman hämmentyneenä, että -Äiti, muistan nyt sellaisia asioita mitä tapahtui joskus aikaisemmin, kun kuunneltiin sitä kappaletta! Hän oli jo unohtanut koko kappaleen ja ne asiat, mutta musiikki sai ne jälleen mieleen.

Kaikki varmasti tietävät tuon tunteen, kun jokin ääni, musiikki, haju tai maku tuo mieleen elävästi jotain unohtunutta mielen syvistä sopukoista. Samat tunteet mitä silloin joskus on tuntenut, saattavat nousta yhtä voimakkaasti pintaan. Myös tekstiilit, kankaat ja erilaiset pinnat voivat palauttaa mieleen unohtuneita tunteita, asioita ja muistoja.

Koruun voikin melko helpolla tavalla vangita esim. kangasta korostamalla jonkin hykerryttävän muiston tai tunteen. Sen ihanan muistamisen arvoisen hetken voikin sitten pienen yksityiskohdan avulla palauttaa mieleen niin usein kuin haluaa. Useasti jopa vain kevyt hipaisu, kosketus tai vilkaisu saa rakkaan muiston nousemaan mielikuvituksessa feeniks linnun tavoin eläväksi- käsin kosketeltavaksi tunteeksi.

Kangas kuitenkin likaantuu ja nuhraantuu helposti, joten se ei ole paras mahdollinen korumateriaali- etenkään arkikäyttöisin koruihin, joita pidetään yllä paljon. Myöskin jatkuva ihokosketus ei ole kangaskoruille hyväksi, sillä jotkut materiaalit kuten esim. silkki, ovat myös herkkiä hielle.

Kapussikoruissa on kuitenkin mahdollista käyttää kangasta siten, että se ei likaannu tai kulu käytössä. Kun kankaan päälle liimataan pyöröhiottu lasilinssi, eli kapussi, on kangas suojattuna likaantumiselta, roiskeilta ja kevyeltä kastumiseltakin.

kapussikorun valmistus

Itselleni erityisen merkityksellisiä ovat kantoliinakankaat. Kantoliinalla olen pitänyt lapsiani lähelläni tuhansia tunteja. Sen kyydissä he ovat nukkuneet, saaneet läheisyyttä, parantaneet haavereitaan tai surujaan ja iloiten seuranneet monia hauskoja hetkiä. Niitä arvokkaita hetkiä haluan säilyttää myös korujen muodossa.

Kaksi eri tapaa valmistaa kangaskoristeinen koru

Korun tekemiseen tarvitaan korupohja, siihen sopivan kokoinen pyöröhiottu lasilinssi, kangasta ja kirkasta Epoxy liimaa. Myöskin nippusiteet ovat kätevä apuväline, kun tekee kangaspintaisen korun. Kapusseja/ lasilinssejä suosittelen hankkimaan muutaman enemmän, mitä suunniteltu korumäärä vaatii, jottei tarvitse mennä heti kauppaan, jos mahdollinen liimaus (etenkin ensimmäisillä harjotuskerroilla) ei onnistu.

epoxy liima ja kapussikorun valmistus

Epoxy liima, sinitarra ja kynä ovat hyödyllisiä työvälineitä kapussikorun valmistukseen

Lasipintainen koru

Lasipinta suojaa melko tehokkaasti lialle ja kosteudelle herkkää kangasta. Hauraampiakin materiaaleja voi käyttää, kun kangas ei altistu lasipanssarin ansiosta kulutukselle. Itse käytin tässä korussa silkki-villa-puuvilla sekoitteista kangasta (Lawilde Lewis golden prnicess -kantoliinasta), joka on herkkä lankalenkeille.

Kun käyttää aitoa hopeista korupohjaa rihkaman sijaan, tulee korusta myös allergiaystävällinen/ turvallinen ihokosketukselle.

 • Ensin kankaasta leikataan (haluamastasi kohdasta) vähän lasikapussia suurempi pala.

Kapussikorun valmistaminen

 • Seuraavaksi sekoitetaan Epoxy liimaa pieni määrä. Molempia liimaseoksia tarvitaan yhtä paljon ja sekoittamisessa kannattaa olla huolellinen, jotta liimasta tulee vahvaa ja se kuivuu kunnolla. Työskentelyaikaa käyttämälläni  liimalla on n. 5 min ennen kuin liima kuivuu (vaikka liima on kosketuskuiva minuuteissa, niin lopullinen kuivuminen/ täysi lujuus saavutetaan vasta n. 24h kuluttua).
 • Liimaa levitetään lasilinssin pohjan reunoihin esim. nuppineulalla, vain kapeasti ohut kerros (jottei lasin alta näkyviin jäävään kankaaseen jää liimatahroja). Työskentelyä helpottaa, jos kiinnittää lasin esim. sinitarralla kynän päähän. Jos liimaa levittää lasin koko alapinnalle, tulee kankaasta suttuinen (kokeilin koruliimalla, en suosittele).
 • Lasilinssi laitetaan kankaalle liimapuoli alaspäin ja painetaan sitä hetki niin, että se tarttuu kunnolla kiinni.
 • Kun liima on kunnolla kuivunut, ylimääräinen kangas leikataan lasin reunoja pitkin.

Kangaskapussikorun valmistus

 • Tämän jälkeen on hyvä sekoittaa uusi liima (koska edellinen on luultavasti ehtinyt kuivua) ja sitä laitetaan korupohjan reunoille ja myös vähän keskelle
 • Lasi asetetaan korupohjaan, tehdään pieni pyörähdysliike (kellotaulua ajatellen n. 10 min verran, jotta liima jakautuu tasaisemmin. Lisäksi pienet töröttävät langanpätkät uppoutuvat “näkymättömäksi” liimaan) ja painetaan hetki.
 • Liima on kuivunut täyteen lujuuteen. 24 tunnin kuluttua

Kapussikorun tekeminen

Wrap scrap jewelry

Kangaspintainen koru

Kun koruun jää päällimmäiseksi kangaspinta, on se herkempi kosteudelle ja likaantumiselle kuin edellisellä tavalla tehdyt korut. Itse käytin vahvaa puuvillaa (Lawilde lewis pronze&pearl -kantoliinasta). Ennen aloittamista kannattaa sovittaa lasia ja kangasta korupohjaan (aseta korupohjan päälle kangas ja sen päälle lasikapussi, molempien pitäisi mahtua vaivattomasti). Jos kangas on kovin paksua, se ei välttämättä mahdu kapussiin liimattuna korupohjaan.

 • Ensin suunnitellaan minkä kohdan kankaasta haluaa koruun. Kankaissa voi olla erilaisia kuvioita ym., joten valintaa helpottaa kun kokeilee kiristää kangasta eri kohdista lasin päälle.
 • Seuraavaksi sekoitetaan epoxy liimaa ja levitetään sitä lasilinssin reunoihin ja kapea kierros myös pohjanpuolelle.
 • Linssin kupera (oikea) puoli asetetaan kankaan nunrjalle puolelle ja vedäetään kangas tiukasti kapussin ympärille
 • Kangas kannatta kuroa tiukasti ja laittaa se kiinni kuivumisen ajaksi esim. nippusiteellä

kapussikoru kantoliinasta

 • Kun liima on saanut kuivua rauhassa, leikataan nippuside poikki sekä ylimääräinen kangas kapussin juuresta ja pohjasta.
 • Liimausta voi korjata tarvittaessa (jos se on päässyt irtoamaan jostain kohtaa reunasta).
 • Uusi liima sekoitetaan ja sitä laitetaan korupohjan reunoille ja pohjaan, sekä lasin pohjalle
 • Lasi aetetaan paikoilleen ja painetaan hetki.

kapussikorun valmistus

wrap scrap jewelry

Itse tehdyt kapussikorut

Kangaskorun valmistus kapussi

Nappien päällystäminen kankaalla

Kankaalla päällystetyt napit tekevät moneen huolella ommeltuun asuun viimeisen silauksen. Päällystettyjä nappeja voi kuitenkin käyttää monella muullakin tavalla. Niistä voi tehdä esim. ponnareita, koruja, koristeita jne.

Kaikkein helpoin ja todella näppärä tapa napin päällystämiseen on käyttää valmista pakkausta, jossa on nappipohjien lisäksi niiden tekemiseen tarkoitettu apuväline. Niiden avulla kangas asettuu tasaisesti ja lopputulos on siisti.

Kokeilin tehdä napin myös ompelemalla kankaan tavallisen napin päälle, mutta tätä tapaa en kyllä vaivalloisuutensa ja hitautensa (etenkin valmispohjiin verrattuna) vuoksi käyttäisi kuin hätätapauksessa.

nappipohjat

 • Kangas ja napin päällimmäinen kappale asetetaan asennusapuvälineen päälle ja painetaan nappi silikonikupin sisään.
 • Kangas työnnetään napin sisään ja napin pohjakappale asetetaan sen päälle.
 • Pienellä sinisellä nappulalla painetaan pohjakappale paikoilleen

päällystetyt napit

Napista saa kätevästä myös esim. ponnarin (käytin virkkuukoukkua apuvälineenä, kun ponnarilenkki ei mennyt helposti napin koukusta läpi).

hiuslenkki päällystetystä napista

Linkkejä kapsussikorujen ja päällystettävien nappien osiin/tarvikkeisiin

Mieheni Ivary on innostunut blogista ja ollut mukana tässä projektissa niin paljon ja suurella sydämellä, että hänkin päätti ryhtyä kirjoittamaan postauksia. Ja Ivarylta tietenkin luonnistuu parhaiten koruaiheet, joista hänellä on valtavasti kokemusta ja osaamista. Tästälähtien keskitynkin itse lähinnä ompeluun liittyviin aiheisiin, jotka ovatkin minulle se kaikkein suurin intohimo! En malta odottaa Ivaryn ensimmäistä postausta! 😀

 

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.


Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.