Sinäkin pystyt näillä ohjeilla valmistamaan laadukkaita koruja itsellesi tai lahjaksi

 • Luettuasi tämän, osaat sinäkin valmistaa ketjun, käädyn, riipuksen, ranne- tai nilkkakorun ja korvikset
 • Tänä päivänä et tarvitse pitkää kultasepänkoulutusta ja kallista työpajaa valmistaaksesi itse laatukoruja
 • Vinkkejä puolivalmisteiden (mm. pronssi- ja hopearenkaat, lukot) hankintaan
 • Ohjeet yksinkertaisen ketjun valmistukseen/ kokoamiseen
 • Samalla kaavalla valmistat helposti korvakorut 
 • Helmikoristeilla saat kätevästi arvokkuutta/ juhlatuntua ketjukoruihin
 • Tämän postauksen myötä avaamme oven korujen ihmeelliseen maailmaan. Tulette saamaan minun ja mieheni (Ivary Vimm) yli kymmenen vuoden korualan koulutuksen ja käytännönoppien pohjalta valtavasti tietoa koruista ja korujen valmistuksesta. Yksinkertaisista ohjeista tulee askel askeleelta haastavampia, niin, että teille jokaiselle aktiiviselle seuraajalle kertyy matkan aikana tietoa mm. korujen tunnistamisesta (rihkaman erottaminen arvokorusta), huoltamisesta, puhdistamisesta, suunnittelusta/ muotoilusta ja osaamista jopa ammattitasoisten korujen valmistukseen.

Ketjun punominen on melkoisen koukuttavaa puuhaa, aina vain tekee mieli laittaa vielä yksi lenkki lisää! 😉 Itse innostuin aikanaan ketjuista niin paljon, että halusin aloittaa heti kaikkein haastavimmista malleista. Punoin ketjuja kiihkeällä rytmillä toisensa perään. Niitä piti saada valmiiksi mahdollisimman nopeasti mahdollisimman monta.

Jälki olikin sen mukaista. Jos pääsisin matkustamaan ajassa taaksepäin, kävisin kuiskaamassa sen parikymppisen innokkaan opiskelijan korvaan, että hidasta vähän, kiität siitä myöhemmin.

Vuodet ovat onneksi opettaneet suhtautumaan kaikkiin käsitöihin huomattavasti kärsivällisemmin ja laadusta on tullut tärkeämpää kuin määrästä. Myös itse tekemisestä on tullut entistä arvokkaampaa, eikä kaikki merkitys ole valmiissa tuotteessa.

Yksinkertainen ketju palkitsee aloittelijan paremmin. Kun ei tarvitse pähkäillä monimutkaista mallia, on mahdollista keskittyä harjoittelemaan tekniikkaa ja nauttia työn etenemisestä. Valmiita lenkkejä käyttämällä ketju valmistuu myös melko nopeasti (minulla meni ohjeen ketjun punomiseen alle tunti)! Yksinkertainen ketju on myös kaikkea muuta kuin tylsä ulkonäöltään, etenkin kuin sitä on mahdollista tuunata monin tavoin, esimerkiksi helmikoristein.

Korvakorut pronssilenkeistä ja helmistä

Ketjukorvakorut helmikoristeilla

Pronssiriipus helmillä

Ketju ja riipus helmikoristeilla

Ketjun historiaa

Jalometalleista valmistetuilla ketjuilla on korukäytössä pitkä historia. Niitä on käytetty mm. kaulakoruina, rannekoruina, vöinä ja hiuskoristeina. Ketjuja on yhdistetty myös riipusten kanssa, korvakoruissa, kelloissa, mitaleissa, avaimissa, silmälaseissa, ja lukemattomilla muilla tavoilla, joilla vaan voidaan yhdistää kappaleita toisiinsa.

Symbolisesti ketju tuo mieleen siteen, joka yhdistää esim. rakastavaiset toisiinsa. Joissain yhteiskunnissa ketju on ollut avioliiton symboli, tai linkki esi-isiin ja menneisyyteen. Abstraktilla tavalla se symboloi myös ikuisuutta.

Yksinkertaisesti ketjut koostuvat samankaltaisista osista, jotka linkittyvät toisiinsa siten, että pituus on vapaasti säädeltävissä. Ketjun osat voivat olla pyöreitä, soikeita, tai monimutkaisempia muotoja, kunhan se vain on yhdistettävissä toisiinsa. Ketjussa osat voivat olla keskenään samankaltaisia, tai erilaisia. (Lähde: Jewelry concepts and technology, Oppi Untracht 1985, Doubleday & company inc, Usa)

Ketjujen suunnittelussa on vain mielikuvitus rajana, sillä materiaaleja, liittämistapoja, värejä, pituuksia, paksuuksia ja valmistamistapoja on lukemattomia erilaisia. Yksinkertaisen pyöreitsä lenkeistä koostuvan ketjun punominen on helppoa ja rentouttavaa.

Tänäpäivänä ei tarvitse olla kultaseppä pystyäkseen suunnittlemaan ja valmistamaan laatukoruja

Kun ennen vanhaan tarvittiin melkoinen arsenaali/ läjä työkaluja korujen valmistukseen, on nykyaikana palveluntarjonta (digitaalinen sekä perinteinen alihankintapohjainen), puolivalmisteiden ja kevyttyökalujen saatavuus internetin ihmeellisen maailman myötä sitä luokkaa, että lähes jokainen pystyy kotioloissa valmistamaan laadukkaita koruja. Sekä materiaaleja, kevyttyökaluja että helposti koottavia puolivalmisteita löytyy laidasta laitaan.

Myös tästä postauksesta (kuten myös aikaisemmista ja tulevista) löytyy melko hyvä lista paikoista, joista pystyy tilaamaan erityyppisiä osia ja tarvikkeita, kuten esim. lukkoja, lenkkejä ja korvakorukoukkuja. Koruosien käsin valmistamista tulemme käsittelemään jatkossa, mutta tässä vaiheessa se on aloitteleville melko monimutkaista, joten kannattaa hyödyntää puolivalmisteita.

Ketju ja korvakorut valmistuvat kätevästi valmiista verkkokaupoista saatavista metallilenkeistä

Yksinkertaisen ketjun punomistekniikalla voi valmistaa perusketjun (kaula, ranne tms.), mutta yhtä hyvin samalla tekniikalla voi valmistaa esimerkiksi käätyjä, riipuksia, ranne- tai nilkkakoruja sekä korvakoruja.

Suosittelen käyttämään ketjussa niihin parhaiten sopivia materiaaleja kuten hopeaa, pronssia, kuparia tai messinkiä ja jos lompakko kestää, niin vaikkapa kultaa. Materiaaleja, joita on pinnoitettu (esim. nikkeli, pronssi, hopea tai kultapinnoite) suosittelen välttämään. Sen lisäksi, että pinnoitetuista metalleista kuluu pinta nopeasti puhki/ rumaksi ja pinnoite itsessään saattaa olla allergisoiva (esim. nikkeli), niitten alta voi paljastua (varsinkin halpamaissa tuotetuissa puolivalmisteissa) sellaisia seosmetalleja, jotka aiheuttaa allergisia reaktioita.

Ketjun voi tehdä esim. 4mm-6mm lenkeistä (halkaisija) ja korvakoruihin sekä riipukseen tarvitaan jokaiseen yksi isompi n.8-12mm lenkki.

 • 45cm pituiseen ketjuun meni minulla 145 lenkkiä (ainevahvuudelta 1mm ja halkaisijaltaan 5mm).
 • Korvakoruihin meni 86 5mm lenkkiä ja ketjun riipukseen 43.
 • Isoja lenkkejä tarvitsi 3 kpl (halkaisijaltaan 10mm)
 • Yhteensä kaikkiin meni pieniä lenkkejä 274.
 • Korvakorukoukkuja 2kpl ja lukko 1 kpl

Pronssi korvakorukoukku ja välilenkki

Pronssilenkkejä, korvakorukoukut ja lukko

Metallilenkkejä voi hankkia esim.:

Korvakorukoukkuja voi hankkia esim.:

 • Hopeasavi(hopeisia, kuparisia, pronssisia jne.)
 • Rasmussen (huomaa, että hintoihin lisätään Alv 24% ja jalometallien/materiaalin hinta, ne näkyy kun lisää tuotteen ostoskoriin)
 • Villihelmi (mm. kullattuja, hopeoituja ja hopeisia)
 • Steelypop (kirurginteräs)
 • Hopealanka (hopeisia)

Korulukkoja voi hankkia esim:

Ketjun punomiseen tarvitaan korupihdit (lattapihdit 2kpl) ja helmikoristeiden tekemiseen sivuleikkurit ja kapeakärkiset pihdit tai pyöröpihdit.

korupihtejä

Lattapihdit, kärkipihdit ja sivuleikkurit

Pihtejä voi hankkia esim:

Hopeasavi.fi:stä: Lattapihdit, Pyöröpihdit, Kärkipihdit, Sivuleikkurit

Helmikaupasta: Lattapihdit, PyöröpihditKärkipihdit, Sivuleikkurit

Silver Studiosta: Lattapihdit, Pyöröpihdit, Kärkipihdit

Rasmussenilta: Lattapihdit, Pyöröpihdit, Kärkipihdit, Sivuleikkurit

Villihelmestä: Lattapihdit, Pyöröpihdit, Kärkipihdit, Sivuleikkurit

Kaikkia näitä voi ostaa myös esim. Peltolan Spectrolitenappi Ky :sta ja samassa paketissa esim:

Näin punot yksinkertaisen ketjun

Ketjun lenkit liitetään toisiinsa avaamalla ja sulkemalla ne korupihtien avulla. Kannattaa avata lenkkejä vain sen verran (edes takaisella liikeellä, eikä levittämällä lenkkiä sivuille päin), että aukosta mahtuu pujottamaan toisen lenkin. Sulkeminen kannattaa tehdä huolellisesti, niin että päät ovat täysin vastakkain, jolloin ketjusta tulee vahvempi eikä lenkkien reunat jää irvistämään rumasti.

 • Sulje ensimmäinen lenkki pihdeillä
 • Avaa seuraava lenkki pihdeillä
 • Pujota lenkki ensimmäiseen lenkkiin
 • Sulje lenkki
 • Avaa seuraava lenkki, pujota, sulje jne.

Ketjun punominen

Ketjun punomisen vaiheet

Näin teet korvakorut ketjuista

 • Puno yhteen korvakoruun 5 pientä ketjunpätkää (2 kpl. 7 lenkkiä, 2 kpl. 9 lenkkiä ja 1kpl. 11 lenkkiä)
 • Avaa iso lenkki
 • Pujota ketjunpätkät lenkkiin, pisin keskelle, lyhimmät reunoille. Pujota myös korvakorukoukku
 • Sulje iso lenkki

Ketjukorvakorujen punonta

Korvakorun valmistuksen vaiheet

ketjukorut pronssista

Pronssilangasta punotut korvakorut

Näin valmistat helmikoristeet ketjukoruihin

helmikoristeita

Helmikoristeita pronssilangasta, makeanveden helmistä ja granaatti- kivihelmistä

Korvakoruihin ja riipukseen voi halutessaan lisätä helmikoristeita. Ne tuovat koruun väriä, särmää ja mielenkiintoa. Juhlallisemman/ arvokkaamman näköisen kaulakorusta saa, kun lisää ketjuun myös helmikoristeita riipuksen lisäksi. Helmikoristeisiin tarvitaan n.0,5-0,6mm metallilankaa (esimerkkikorviksissa on käytetty pronssia) ja pieniä helmiä. Tein kaikkiin koruihin yhteensä 25 helmikoristetta. Niitä voit ostaa esim:

Hopeasavi: pronssilanka, hopealanka, kuparilankamessinkilankaerilaisia helmiä

 • Leikkaa 0,5mm langasta 5-10cm pätkä (pidempää on helpompi työstää, mutta materiaalia menee enemmän hukkaan. Toki voi tehdä useamman samasta pitkästä esim.30cm langasta, jolloin materiaalia menee vähiten hukkaan, mutta on huomioitava, että näin pitkän langan työstö saattaa olla alkuvaiheessa hankalaa.)
 • Tee langan toiseen päähän pieni lenkki kapeakärkisillä tai pyöröpihdeillä (jos lyhyt pätkä on liikaa irrallaan pitemmästä langanpätkästä, paina niitä laattapihdeillä sivusta enemmän littanaksi/ yhteen)
 • Pujota helmi
 • Laita pihdit helmen juurelle ja taita lankaa sivulle (muodostuu kanta)
 • Tee pihtien ympäri pieni pyöreä lenkki
 • Kierrä lankaa helmen juureen kannan ympäri 3-4 kierrosta (kierteen saa tiukemmalle kun kiertää lankaa pihdeillä, sormivoimin ei saa välttämättä yhtä tiukalle)
 • Katkaise lanka sivuleikurilla mahdollisimman läheltä helmeä
 • Paina pää pihdeillä kiinni kantaan/kierteisiin

helmikoru

Helmikoristeen valmistuksen vaiheet

Helmikoristeet laitetaan korvakorujen/riipuksen viimeisiin lenkkeihin (avaa lenkkejä vähän ja pujota koriste lenkistään siihen, sulje lenkki)

Pronssi korvakorut helmillä

Pronssikorvakorut

Pronssikorvakorut helmillä

Helmipronssikorut

riipus pronssi ja helmet

Ketjuun on lisätty helmikoristeita molemmille puolille riipusta (jokaisen koristeen välissä on kolme ketjulenkkiä)

Kun on oppinut ketjunpunomisen tekniikan, on mahdollista luoda mitä monimutkaisempia ja näyttävämpia koruja. Suunnitelmat voivat kehittyä ja muuttua valmimstamisprosessin aikana ja uusia loistavia ideoita syntyä toinen toisensa perään. Nälkä kasvaa syödessä myös hienometallitöissä.

Kuten alussa mainitsin, tämän postauksen ja tämän yksinkertaisen ketjun kautta tulemme avaamaan oven korujen maailmaan.

Monet blogia seuraavat varmasti jo tietävätkin, mutta mainittakoon vielä tässä yhteydessä hieman taustoistamme. Itselläni on metallialan tutkinto taonta- ja hopeakorujen valmistuksesta sekä vahvaa käsityöosaamista muiltakin käsityöaloilta (mm. vaatetus- ja tekstiilialalta) ja miehelläni sitten huomattavasti syvällisempi koulutus korualalta.

Hän on opiskellut alaa yli kymmenen vuotta aina ammattikoulusta ylempään ammattikorkeakouluun saakka, sisältäen metallialan koulutuksen/taontakorut, ammattikorkeakoulututkinnon kivi- ja korumuotoilusta, jossa kultasepäntaitojen lisäksi gemmologiaa/jalokivien tunnistusta ja hiontaa, korutaiteen erikoiskoulutuksen 3D -mallinnus ja työstö, sekä kulttuuriyrittäjyyden ylemmän ammattikorkeakoulun kuvataiteilijan tutkinnon suuntautumisena korutaide.

2013 vuodesta lähtien mieheni on toiminut tutkijana (tällä hetkellä tekee väitöskirjaa innovaatiojohtamisesta) ja kehittänyt mm. digikoruja (funktionaalisia, esteettisiä sekä visuaalisuutta, muotokieltä ja persoonaa korostavia digitaalisia koruja). Korualan lisäksi häneltä löytyy laivan motoristi- ja mekaanikon tutkinnot sekä paljon muutakin käytännön osaamista. Esim. raksalta, raskaan puolen hitsarina, puualalta, raepuhalluksesta jne. Mieheni periaate oli aikanaan, että sepällä kuuluu olla kymmenen ammattia ja niitä onkin sitten kerääntynyt reippaasti enemmän. 😊

Olemme tulleet siihen tulokseen, että käsityön tekeminen työksi ei nykyaikana kannata, mutta emme halua kuitenkaan vuosien varrella opitun valuvan hukkaan, joten olemme ottaneet missioksi jakaa kymmenien vuosien aikana kerättyä tietoa laajemmin asiasta kiinnostuneille. Eli suosittelemme lämpimästi ottamaan kaiken irti osaamisestamme, joko uteliaisuudesta, harrastusmielessä tai halusta soveltaa/hyödyntää käsityötä ammattiinsa.

 

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.


Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.