Saumurin säädöt kohdilleen, tässä 7 vinkkiä, joiden avulla vältätät yleisimmät ongelmat

Saumuri on ompelukoneen rinnalla ompelijan paras ystävä. Aikaa säästyy, kun se huolittelee, ompelee ja leikkaa ylimääräiset saumanvarat kaikki samaan aikaan yhdellä ompeleella. Saumurilla huoliteltu sauma on ammattimaisen siisti, se ei rispaannu eikä aaltoile ja saumoista saa joustavia ja kestäviä. Sillä on myös mahdollista ommella kauniita reunoja ohuisiin kankaisiin, poimuttaa tai tehdä aaltoilevaa reunaa. Saumurinkäyttöön on paljon hyödyllisiä vinkkejä, jotka auttavat sujuvampaan työskentelyyn ja mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Sain aloittaa ompeluharrastukseni jo lapsena hyvillä asiamukaisilla laitteilla. Olin onnellisessa asemassa, sillä äidilläni oli sekä ompelukone että saumuri, joita pääsin omatoimisesti käyttämään. Opin siis pienestä pitäen huolittelemaan kaiken saumurilla ja myös ompelemaan sillä. Sen verran nopeasti halusin saada kaikki tekeleeni valmiiksi, että moni asia olisi mitä luultavammin jäänyt tekemättä ilman saumuria. Myöhemmin aikuisena kun muutimme Lappeenrantaan, jouduin tyytymään joksikin aikaa pelkkään ompelukoneeseen. Se ei todellakaan sopinut luonteelleni! Onnekseni löysin käytetyn näppärän Baby Lock saumurin samasta käytettyjen ompelukoneiden liikkeestä, josta ostin ompelukoneeni. Se ei todellakaan ole vanhuuden kellastamana mikään kaunotar, mutta silti nopea ja ketterä kaveri.

Saumuri baby lock

Ompelua harrastava pärjää ompelukoneella, jossa on joustinommel. Jos ompelee paljon trikoovaatteita ja haluaa saada ompelut nopeammin ja helpommin valmiiksi, on ompelunkoneen kaveriksi erittäin järkevää hankkia saumuri. Se samanaikaisesti huolittelee kankaan (paremmin kuin siksak, koska siinä on yhden langan sijaan kaksi huolittelevaa lankaa), siistii kankaan reunan leikkaamalla ja ompelee sauman. Aikaa säästää siis huomattavasti, kun työmäärä jopa puolittuu (esim, ommellessa trikoovaatetta ompelukoneella, täytyy jokainen sauma  huolitella erikseen siksakilla ja yhdistää kappaleet suoralla ompeleella, kun saumurilla yksi sauma tekee molemmat). Saumuri on kätevä myös silloin, kun haluat esim. kaventaa paitaa sivusaumoista (saumuri samalla leikkaa haluamastasi kohdasta, huolittelee ja ompelee).

Saumureita on kaksi-, kolme-, neli-, ja viisilankaisia. Kolmelankaisella saumurilla huolitellaan, eli se korvaa ompelukoneen sik-sak huolittelun. Nelilankainen saumuri on huomattavasti kolmilankaista monipuolisempi, sillä huolittelun lisäksi se samalla ompelee sauman kestäväksi. Nelilankainen saumuri sopii hyvin trikookankaiden ompeluun ja rullapäärmeisiin. Tarvittaessa siitä saa myös kolmilankaisen, jos jättää toisen neulalangan langoittamatta.

1 Saumurin ohjekirja

Kuten ompelukoneen kanssa, myös saumurin kanssa helpoiten pääsee alkuun lukemalla ohjekirjan. Sieltä saa vinkit erilaisiin ommelmahdollisuuksiin omalla saumurilla, säätöihin, hienosäätöihin ja huoltoon. Myös lähes kaikkiin ongelmiin löytyy vastaus ohjekirjasta. Itse sorrun valitettavasti usein laiskuuteen ongelman tullessa, ja kaivan ohjekirjan esiin vasta kun olen tuskastuneena käynyt läpi kaikki muistamani kirosanat. Suosittelen kuitenkin pienessäkin ongelmassa katsomaan löytyisikö vastaus ohjekirjasta, siten voi säästää aikaa ja hermoja pääasiaan, eli ompeluun. Ohjekirjan voi löytää myös googlen avulla, jos fyysinen kirja on hävinnyt.

 2 Saumurilangat

  • Saumurilankojen kannattaa olla laadukkaita, jotta ne kulkevat saumurissa ilman takkuja ja ompeleesta tulee laadukas ja kestävä
  • Langat kannattaa hankkia isoissa kartioissa, sillä saumurilla ommellessa lankojen kulutus on paljon suurempaa, kuin ompelukoneella
  • Langat kannattaa säilyttää pölyltä ja valolta suojattuna (silloin ne kulkevat koneessa paremmin katkeilematta, kun eivät ole pölyisiä tai valon haurastamia). Saumuriin ei kannata laittaa haurastunutta tai ”möykkyistä” lankaa.
  • Siepparilankoina voi halutessaan käyttää ohuempia ja riittoisia lankoja, niiden kulutus on huomattavasti suurempaa kuin neulalankojen. Saumoista tulee myös pehmeämpiä ohuemmalla langalla.
  • Neulalankoina kannattaa aina käyttää normaalipaksuista laadukasta saumuri- tai ompelulankaa, jotta saumoista tulee kulutusta kestäviä.
  • Jos ei halua hankkia kaiken mahdollisen värisiä saumurilankoja, kannattaa ostaa neutraaleja sävyjä; mustaa, harmaata, luonnonvalkoista jne. Neulalangaksi voi valita vaikka pienemmän rullan kankaan väristä lankaa, jos ei malta ostaa isoja rullia tietynväristä lankaa. Jos saumat joissain kohdin näkyy päällepäin, kannattaa langat valita lähelle kankaan väriä ja kaikki samanvärisiksi.
  • Joskus liian voimakaskierteinen ja vahva lanka voi olla saumurille huonoa, sillä se voi aiheuttaa epätaisaista saumaa (jos kokeilee repäistä käsillä lankaa ja se on liian kovaa käsille, voi se olla llilian kovaa myös saumurille).

3 Saumurin neulat

Joihinkin, etenkin vanhempiin saumureihin, voi tarvita erikoisempia neuloja (esim. eripituisia kuin ompelukoneeseen).

  • Neulajärjestelmän voi tarkistaa saumurin ohjekirjasta, koneen rungosta tai neulakotelosta. Jos ei kuitenkaan ole varma millaisia neuloja omaan saumuriin tarvitsee (jos neulakoteloa ja ohjekirjaa ei ole tallella), kannattaa asia googlettaa, tai käydä ompelukoneliikkeessä ja ottaa saumurin mallitiedot ja neula mukaan.
  • Pallokärkinen neula on hyvä trikoota ommellessa, se ei riko neulosta ja tee pieniä reikiä kankaaseen.
  • Kannattaa tarkistaa neulan kunto aina uutta työtä aloittaessa. Jos neulan kärki tuntuu sivuilta sormeen karhealle, kannattaa se vaihtaa uuteen. Vääntynyttä neulaa ei myöskään voi enää käyttää.
  • Epätasainen ommel voi kieliä tylsästä tai kuluneesta neulasta.
  • Lanka on helpompi pujottaa neulansilmään, jos langan pään leikkaa viistosti.
  • Sifonkia, organzaa tms. ohutta kangasta kannattaa saumuroida mahdollisimman ohuilla neuloilla.
  • Neulat kannattaa vaihtaa säännöllisesti.

 

Baby lock saumuri

Omassa koneessani on infotarrat neuloista ja saumurin lampusta

4 Langoittaminen

Kun langoitat saumurin, kannattaa tarkistaa että se on puhdas. Saumuria voi puhdistaa pienellä harjalla, paineilmalla tai imurilla. Langankiristimet voi puhdistaa esim. paksuhkolla puuvilla- tai villalangalla (nosta paininjalka ylös, jotta kiristimet ovat löysemmällä ja liikuta lankaa edestakaisin kiristimien välissä).

  • Pidä langoittaessa paininjalka ylhäällä
  • Langoista ensin pujotetaan siepparilangat (oikeanpuolimmaiset), joista ensin yläsieppari. Neulalangat laitetaan viimeisenä.
  • Saumurin alaluukussa usein näkyy erivärisin viivoin jokaisen langan reitti. Myös ohjekirjasta löytyy tarkat ohjeet lankojen pujottamiseen.
  • Langat voi yleensä vaihtaa myös solmimalla uudet langat vanhoihin. Silloin vanhat langat katkaistaan läheltä puolaa, solmitaan päihin uudet langat (testaa solmun pitävyys vetämällä molemmista langoista) ja vedetään varovasti koneen läpi paininjalan ollessa ylhäällä. Kun vetää neulalangat, ei kannata vetää solmua neulan läpi vaan katkaista ne neulan lähellä. Omassa saumurissani langat saa vetämällä läpi helpoiten siten, että katkaisen ensin vanhat langat neulansilmän vierestä, vedän siepparilangat molemmat yhtä aikaa ja lopuksi vedän neulelangat.
  • Langoituksen jälkeen voi olla hyödyksi ketjuttaa lankoja ennen ompelua, eli ompele pieni matka käsin ommelpyörästä pyörittäen (pidä samalla langoista kiinni paininjalan takana), ja sitten pieni matka paininjalasta painamalla (pidä edelleen lankaketjusta kiinni). Aloita vasta sen jälkeen kankaan ompelu.
  • Tee ensin koetilkulle ompelu langoituksen jälkeen

5 Saumurin säädöt

  • Piston pituus on yleensä saumurilla ommellessa 3 mm. Paksuja kankaita ommellessa kannattaa piston pituus olla pidempi (4 mm) ja ohuita kankaita ommellessa 2 mm, jolloin kangas ei mene helposti ryppyyn.
  • Ommelleveyttä voi joissain saumureissa säätää neulan asentoa vaihtamalla tai leveydensäätönupista
  • Joissain saumureissa voi säätää paininjalan painetta. Yleensä se kannattaa pitää oletusasetuksella, mutta oikein ohuita kankaita ommellessa painetta voi vähentää ja paksuja ommellessa lisätä.
  • Langankireyteen on koneessa yleensä yleissuositukset, mutta sopivaan kireyteen vaikuttaa myös kankaan, neulan ja langan paksuus ja laatu. Ohjekirjasta löytyy todennäköisesti suositustaulukko eri paksuisille kankaille, se kannattaa ehdottomasti katsoa!
  • Jos yläsiepparilanka näkyy kankaan nurjalla puolella, kannattaa kääntää yläsiepparilangan kireyttä suuremmalle tai kääntää alasiepparin säädintä löysemmälle.
  • Jos alasiepprilanka taas näkyy kankaan nurjalla puolella, kannatta lisätä alasiepparin kireyttä tai pienentää yläsiepparin kireyttä
  • Jos neulalanka on löysä, kannattaa kiristää neulalangan säätimestä
  • Saumureissa on yleensä myös muunlaisten saumojen säätöjä, kuten rullapäärme. Niihin löytyy säätöohjeet ohjekirjasta.
  • Säätöjä kannattaa aina testata koetilkulle ennen uuden kankaan ompelua

 

Saumurin säädöt

Saumurini langankireyden säätäjät ja differntiaalisyötön vipu (oikealla).

6 Differentiaalisyöttö

Differentiaalisyöttö tarkoittaa, että saumurissa on kaksi syöttäjää limittäin ja ne syöttävät eri tahdissa, toinen nopeampaa ja toinen hitaammin. Sen avulla saumurin saumat eivät veny ja aaltoile. Se auttaa myös eri paksuisten kankaiden ompelussa.

  • Tavallista kangasta ommellessa syötön vipu kannattaa olla oletusasetuksella (yleensä lukema 1)
  • Joustavaa kangasta ommellessa kannattaa sitä hieman lisätä (1-2). Kannattaa kokeilla eri säätöjä koetilkulle.
  • Ohuita kudottuja kankaita ja laskeutuvia neuloksia ommellessa kannattaa differentiaalisyöttöä yleensä pienentää (kannattaa jälleen kokeilla koetilkulle)

7 Vinkit ongelmatilanteisiin

  • Jos lanka katkeaa: langoitus voi olla väärin, lanka sotkeutunut tai tarttunut johonkin, saumurin sisällä voi olla langanpätkiä, neula voi olla huonosti tai tylsä/taipunut, lanka voi olla huonon laatuista tai liian kireällä (löysää langankireyttä).
  • Jos neula katkeaa, se voi olla huonosti tai väärin kiinnitetty, neularuuvi voi olla löysällä, neula voi olla liian ohut kankaaseen tai kangasta on vedetty ompelun aikana.
  • Jos kangas ei syöty kunnolla: voit kokeilla lisästä tikin pituutta, lisätä tai vähentää paininjalan painetta (lisää paksua kangasta ommellessa ja vähennä ohutta kangasta ommellessa), tai koittaa säätää differentiaalisyöttöä
  • Jos kangas menee ryppyyn ommellessa, voi koittaa löysätä langan kireyttä, säätää tikkiä lyhemmäksi, säätää differentiaalisyöttöä tai paininjalan puristusta (jos ompelet ohutta kangasta, vähennä puristusta). Laadukkaan ohuen langan käyttö voi myös estää rypistymistä.
  • Jos saumuri tekee hyppytikkejä, kannattaa kokeilla vaihtaa neula tai kiristää neularuuvia. Neula voi olla myös liian ohut tai paksu kankaalle. Langoitus ja langan laatu kannattaa tarkistaa. Paininjalan puristuksen lisääminenkin voi auttaa.
  • Jos tikit ovat epäsäännöllisiä, kannattaa tarkistaa langoitus ja kokeilla säätää lankojen kireyttä
  • Jos kangas juuttuu, kannattaa tarkistaa ettei saumuri ole sisältä likainen ja pölyinen tai langat sotkeutuneet/kiertyneet. Jos kangas on kovin paksuja, voi siihen ommella ennen saumurointia ompelukoneella apuompeleen. Myös terien täytyy olla ompeluasennossa.
  • Jos kone leikkaa epätasaisesti, kannattaa tarkistaa onko leikkuuterät kohdistettu oikein. Jos terät ovat kuluneet, kannattaa ne vaihtaa uuteen.
  • Jos kone ei toimi, kannattaa ensin tarkistaa onko liitinjohto lähtenyt paikaltaan tai töpseli seinässä (esim. jos vaikka jatkojohdon katkaisinnappi on mennyt epähuomiossa kiinni).
  • Saumuri kannattaa puhdistaa säännöllisesti, koska leikatessa tulee paljon nukkaa. Myös öljyäminen säännöllisesti tekee hyvää koneelle.
  • Jos mikään vinkeistä ei auta tai saumuri pitää epätavallista ääntä, kannattaa se viedä huoltoon.

 

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.

 

 


4 thoughts on “Saumurin säädöt kohdilleen, tässä 7 vinkkiä, joiden avulla vältätät yleisimmät ongelmat

  1. Olen myös teini ikäisestä saakka ommellut ja nyt tätä lukiessani muistin, että kertaus on opintojen äiti, luinkin tarkkaam sakn myös hyviä ginkkejä, iloista ompelun jatkoanja kesää

    1. Hei Leila, hienoa että sait vinkkejä postauksesta! Kertaus todella on opintojen äiti, näissä säätöasioissakin helposti unohtuu monet hienoudet ja keinot ajan kuluessa. Iloista kesää sinulle. 🙂

    1. Hei, kyllä voi. Nelilankainen saumuri tekee samalla ompeleen ja huolittelee reunat. Saumuri toimii hienosti niin joustaville kuin joustamattomillekkin kankaille, mutta kyllä sen lisäksi on ompelukonekin tarpeellinen (itse voisin tulla toimeen ilman saumuria, mutten ilman ompelukonetta). Hyvää kesää sinulle! 🙂

Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.