Ohjeet yksinkertaisen helmirannekorun tekemiseen (käyttäen memory wire -lankaa) -niin helppo, että lapsikin osaa!

Meidän lapset rakastavat piirtämisen ohella kaikenlaista askartelua ja näpertelyä. Äidin motivaatio ei kuitenkaan aina kaikenlaisiin leikkaa-liimaa askarteluihin riitä, mutta onneksi lapset ovat omatoimisia ja tekevät jos jonkinlaisia tuotoksia. Sen sijaan korut ja kaikki kaunis taas kiinnostavat koko perhettä, joten korujen valmistus yhdessä on parasta perheenkeskeistä ajanvietettä. Eilen valmistuikin yhteistyössä jokaiselle lapselle persoonallinen, omaa luonnetta kuvaava rannekoru. Oli hieno huomata että normaalileikeissä jatkuvasti huomiosta tappelevat sisarukset olivat projektin aikana tyynen rauhallisia. Työnjakokin muodostui vaivatta seuraavasti; äiti auttoi lenkkien taitossa, isä materiaalien valinnassa ja lapset saivat itse suunnitella omat korunsa ja pujottaa helmet.

Kolme helmirannekorua

Näistä tarvikkeista syntyi pienissä käsissä muutamassa tunnissa kauniit ja persoonalliset korut

Memory wire on ovaali tai pyöreä muotonsa säilyttävä teräslankakerä, josta on helppo tehdä monenlaisia rannekoruja, sormuksia, kaulakoruja tai vaikka nilkkakoruja. Siihen voi pujottaa helmiä vieriviereen, tai liimata niitä pienin välimatkoin. Langat ovat yleensä hopeoitua, kullattua tai mustaoksidoitua ruostumatonta teräslankaa (0,6 – 0,7 mm paksuista) ja niitä löytyy useammassa koossa (sormus, rannekoru, kaulakoru jne.).

Memory Wireä voit ostaa esim.

Helminä korussa voi käyttää syntettisiä helmiä, kristallihelmiä, lasihelmiä, aitoja makeanveden- tai merivedenhelmiä, kivihelmiä jne. tai vaikka kaikkia niitä samaan koruun, jos siltä tuntuu. Tytöt käyttivät makeanvedenhelmiä, helmiäislakalla pinnoitettuja lasihelmiä, pieniä ruusukvartseja ja sekalaisia kaapin perältä löytyviä askarteluhelmiä/ylijäämähelmiä.

Helmet syntyvät simpukoissa sekä merissä että makeissa vesissä. Nykyään lähes kaikki markkinoilla olevat helmet ovat viljeltyjä. Ne syntyvät ihmisten asettamien helmiäis/ydinpallojen ympärille osterin sisällä. Aidot makeanveden tai merihelmet syntyvät vahingossa simpukan sisään joutuneen esim. hiekanjyvän ympärille, simpukan muodostaessa sen ympärille suojamekanismin tuotteena helmiäiskuoren. Helmissä on kaunis arvokas hohto. Niiden elinikä on keskimäärin 100-150 vuotta, mutta hyvin hoidettuna ne voivat säilyä paljon pidempäänkin. Helmet eivät pidä kosteudesta, kuivuudesta, kosmeettisista aineista, hiestä tai hapoista. Ne kannattaa puhdistaa säännöllisesti miedolla saippuavedellä.

Helmiä on käytetty muinoin mm. talismaaneina, parantamiseen, nostamaan mieskuntoa, tai tuomaan naisille kauniita unia. Roomalaiset pitivät niitä viisauden, vallan ja onnen symboleina. Helmien uskotaan auttavan hengitysteiden tulehduksiin ja niiden chacra on kurkkuchacra. (Lähteenä kirjat Jalokivien Maailma R.Dud’a ja L Rejl, 1998 sekä Jalokivet ja korukivet W.Schumann, 1996)

  • Ruusukvartseja löytyy myös mm. Villihelmestä (on edullisempaa ja kätevää tilata kaikki tarvikkeet samasta paikasta)

Ruusukvartsi on vaalean ruusunpunertava sameahko ja läpikuultava kivi. Sitä on hyvä suojata auringonvalolta ja kuumuudelta, mutta puhdistus on vaivatonta. Ruusukvartsin uskotaan poistavan velttoutta ja vahvistavan sydämen toimintaa. Se onkin sydänchacran kivi. (Lähde kirja Jalokivien Maailma R.Dud’a ja L Rejl, 1998)

  • Helmiäisellä pinnoitettuja lasihelmiä löytyy esim. HelmiQ:sta

Työkaluiksi näihin helppoihin koruihin riittää lattapihdit ja pyöreäkärkiset pihdit. Pyöröpihtejä monipuolisemmat ovat yhdistelmäpihdit, joissa toinen puoli on pyöreä ja toinen latta. Memory wiren kääntäminen onnistuu hyvin pyöröpihdeillä, mutta jos myöhemmin aikoo työstää esim. pehmeämpää materiaalia, kuten hopea/pronssi/kuparilankaa, yhdistelmäpihdit ovat kätevämmät (niistä ei jää lankaan yhtä paljon painaumajälkiä/railoja). Memory wiren katkaisu onnistuu lattapihdeillä taivuttamalla lankaa samasta kohdasta voimakkaasti molempiin suuntiin. Sivuleikkurilla katkaisu taas on näppärää ja tarkkaa, mutta voi jättää “hampaita” pihteihin (kalliita ja laadukkaita sivuleikkureita ei kannata memory wiren katkaisemiseen uhrata, mutta edullisilla ei ole niin väliä).

Lattapihtejä voi ostaa monesta paikasta, esim:

Pyöröpihtejä voi ostaa esim.:

Sivuleikkureita voi ostaa esim.:

Kaikki pihdit voi löytyä myös samassa paketissa esim.:

Pihtejä voi löytää edullisesti myös tavarataloista, esim. Honkongista, Tokmannilta tai Clas ohlsonilta.

Memory Wire/helmirannekorun valmistus

1 Katkaise memory wirestä haluamasi kokoinen pätkä, kannattaa jättää vähän ylimääräistä varaa.

2 Käännä toiseen päähän pyöröpihdeillä pieni lenkki

3 Pujota helmiä (tai anna lasten luovuuden päästä valloilleen). Meidän 3, 5 ja 7 vuotiaat tyttäremme olivat todella innoissaan helmien pujottamisesta ja keskittyivät hartaasti työhönsä.

Helmien pujotus rannekoruun

rannekorun tekeminen

4 Käännä päähän lenkki. Taivuta ensin lankaa viimeisen helmen juuresta sivuun (onnistuu parhaiten lattapihdeillä) ja käännä sitten pyöröpihdeillä/yhdistelmäpihdeillä suljinlenkki.

Helmirannekorut

Tytöt olivat todella ylpeitä valmiista rannekoruistaan ja esittelivät niitä tyytyväisinä toisilleen ja vanhemmilleen koko illan. Kolmevuotias halusi mennä jopa nukkumaan koru kädessään. Parasta kuitenkin oli yhdessä tekeminen koko perheen kanssa. Kukaan ei härnännyt, töninyt tai raivonnut, vaan tunnelma oli pullollaan intoa ja keskittynyttä rauhaa. Pitäisikin järjestää kiireisestä arjesta huolimatta enemmän tämäntyyppistä terapeuttista yhdessä tekemistä, josta kaiklle jää hyvä mieli.

 

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.

 

 


Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.