Näin huollat helmet ja sidot yksilöllisiä helminauhoja

Venähtäneen helminauhan voi sitoa uudelleen itse. Helminauhaa voi kätevästi myös uudistaa lisäämällä joukkoon esim. erivärisiä / erikokoisia helmiä tai kivihelmiä. Rahallisen säästön lisäksi uudesta tai vanhasta nauhasta saa tehtyä juuri oman tyylin sopivan.

 • Huoltamalla /sitomalla helminauhan itse säästät rahaa
 • Helmi – vanha ja arvokas merten jalokivi
 • Linkit helminauhan sidontatarvikkeiden hankkimiseen
 • Helmien huoltaminen
 • Helminauhan sitomisohjeet

Makeanveden helmet ja meriveden helmet

Jokainen lapsistamme on saanut ensimmäisen elinvuotensa aikana helminauhan, jossa on heidan luonnettaan kuvastavat helmet. Kuvassa myös kolme omaa mieheni sitomaa helminauhaa. (Näissä nauhoissa on käytetty  monen värisiä makeanvedenhelmiä, merivedenhelmiä (toinen alhaalta), granaatteja, ruusukvartseja, akvamariineja ja isona kivenä topaasi)

Muistan, kuinka rakas edesmennyt mummani vaali rakkaudella helminauhaansa ja käytti sitä vain juhlissa ja tarkoin valikoiduissa tilaisuuksissa. Lapsia se veti puoleensa magneetin lailla, mutta emme saaneet sillä koskaan leikkiä, vain harvoin kädestä ihailla.

Jalokivien tutkimiseen hurahtaneen mieheni sormet syyhysivät päästä tarkastelemaan sitä lähemmin. Helmiin ja helmien sidontaakin perehtyneenä hän totesi helminauhan olevan melko arvokas, mutta langan olevan melko hauras ja kulunut.

Mieheni sitoi nauhan uudelleen ja siskoni sai häihinsä kaulaan mummani uudenveroiset kauniit helmet. Maine kiiri, joten pian oli monen muunkin lähisukuni jäsenen helminauhat hänellä huollettavana.

Itse innostuin helminauhojen sidonnasta odottaessani kolmatta lastamme. Halusin kauniin nauhan bolakorulleni (bolakoru on liikkeen mukana helisevä pallo, jonka vauva kuulee kohdussa ja myöhemmin syntymän jälkeen pitää sen ääntä tuttuna ja turvallisena).

Bolakorun nyörin/ketjun täytyy olla pitkä, jotta se ylettyy vatsalle saakka. Minua ei miellyttänyt ollenkaan nahkanauha tai puuvillanauha, eikä tarpeeksi pitkää ketjuakaan löytynyt kotoa. Helmiä sen sijaan oli, joten päätin sitoa pienistä helmistä pitkän nauhan korulle. Tapani mukaan innostuin itselleni uudesta tekniikasta kovasti, joten tein samalla myös muutaman rannekorun.

Helminauha ja bolakoru

Bolakorulle sitomani pitkä helminauha, jossa on käytetty apatiitteja, granaatteja ja makeanveden “riisihelmiä”.

Helminauhoja kulkee varmasti monen suvussa. Niitä ehkä vaalitaan ja säilytetään tarkasti ja otetaan käyttöön vain erikoistilanteissa. Huoltaminen saattaa kuitenkin unohtua, etenkin jos ei ole erityisemmin tietoa helmien ominaisuuksista. Vaikka helmet olisivat käytössä vain harvoin, haurastuu lankakin ajan kuluessa (etenkin aidot silkkilangat).

Pitkään rasiassa yms. seistessä helmet saatavat myös kuivua niin, että ne halkeavat, joten niitä on hyvä myös kastella/huuhdella silloin tällöin. Helmiä kannattaakin käyttää usein, että ne saavat hengittää ja luonnollista kosteutta iholta.

Huoltaminen kannattaa, sillä helmet ovat tyylikkäitä moneen tilanteeseen sopivia koruja.  Esim. Iso-Britanniassa ne ovat kuninkaallisia koruja! Helmet symboloivat myös (onnen ja surun) kyyneleitä, joten helmikorut sopivat hyvin häihin ja hautajaisiin.

Helmien historiaa

Helmiä on käytetty koruissa jopa 6000 vuoden ajan, jo vuonna 2500 eKr. Helmien luonnollinen hohto ja loisto eivät vaadi työstämistä, mikä tekee niistä erityisen arvostettuja ja ne kuuluvatkin arvokkaimpiin jalokiviin.

Helmiä on käytetty muinoin mm. talismaaneina, parantamiseen, nostamaan mieskuntoa, tai tuomaan naisille kauniita unia. Roomalaiset pitivät niitä viisauden, vallan ja onnen symboleina. Helmien uskotaan auttavan hengitysteiden tulehduksiin ja niiden chacra on kurkkuchacra

Vain aidoista helmistä saa käyttää nimitystä helmi (ilman muita liitteitä). Helmijäljitelmiä valmistetaan mm. synteettisesti, lasista, emalista (päällystetään tiettyjen kalojen suomuista valmistetulla kuorella), etanoiden tai simpukoiden kuorien osista sekä merilehmän hampaista.

Aidot helmet syntyvät simpukoissa sekä merissä että makeissa vesissä. Ne syntyvät sattumalta simpukan sisään joutuneen vierasesineen, esim. hiekanjyvän ympärille. Simpukka muodostaa sen ympärille suojamekanismin tuotteena helmiäiskuoren. Mitä kauemman helmi saa kehittyä, sitä suurempi siitä tulee. Luonnonhelmi kehittyy jopa 50 vuotta ennen kuin se on herneen kokoinen! Aidot luonnonhelmet ovat nykyään hyvin harvinaisia ja kalliita, eikä niitä juuri näe myynnissä. Vaikka Suomestakin löytyy helmisimpukoita, ne ovat rauhoitettuja, joten helmisimpukoiden pyydystäminen ja helmien kerääminen luonnosta on ehdottomasti kiellettyä.

Nykyään lähes kaikki markkinoilla olevat helmet ovatkin viljeltyjä. Ne syntyvät samoin kuin luonnolliset helmet, mutta ihmisten asettaman ärsykkeen (makeanveden helmi) tai helmiäis/ydinpallon (meriveden helmi) ympärille simpukan sisällä.

Luonnollisia ja viljeltyjä helmiä on vaikea erottaa toisistaan. Apuna siinä voi olla esim. ominaispainon mittaaminen, joka on useimmiten viljellyillä helmillä yli 2,73 ja luonnollisilla yleensä sen alle. Luotettavin tapa selvittää onko helmi luonnossa syntynyt vai viljelty, on tutkia sen sisäinen rakenne, esim. röntgenkuvalla.

Helmien arvo vaihtelee todella paljon. Täysin pyöreät helmet ovat arvostetuimpia. Helmien luokitukseen vaikuttaa muodon lisäksi, väri, koko sekä hohto ja pinnan laatu. Lisäksi vaikuttaa se, onko kyseessä makeanveden helmi tai merivedenhelmi. Helmiäisen hohtoon ja väriin vaikuttaa esimerkiksi simpukan laji.

Makeanvedenhelmet ovat huomattavasti edullisempia kuin merihelmet, sillä ne vaativat erilaiset olosuhteet, viljelytavat ja ovat harvoin täysin pyöreitä. Ne ovat täyttä helmiäistä ja yksi simpukka voi tuottaa useita helmiä kerralla.

Merihelmet ovat huomattavasti kalliimpia. Ne kehittyvät hitaammin ja yksi simpukka tuottaa yhden helmen. Niihin asetetaan viljelyssä ydinpallo, joka ohjaa muotoa mahdollisimman pyöreäksi. Lisäksi ydinpallo nopeuttaa viljelyä. Esim. Akoya helmet, vaaleat etelänmerenhelmet ja tahitinhelmet ovat yleisiä ja arvokkaita merihelmilajikkeita. Etelänmeren helmien väri muodostuu niitä tuottavien simpukoiden sisähuulien mukaan ja värikirjo onkin laaja.

Lähteet. Jalokivet ja korukivet, Walter Schumann.1996, Otava ja www.pirami.fi

Helmien huoltaminen

Helmien elinikä on keskimäärin 100–150 vuotta, mutta hyvin hoidettuna ne voivat säilyä paljon pidempäänkin. Ne eivät pidä liiasta kosteudesta, kuivuudesta, kosmeettisista aineista, hiestä tai hapoista. Esim. kosteusvoiteet ja hiuslakka voivat samentaa helmien hohtoa ajan mittaan, joten niitä kannattaa pyyhkiä käytön jälkeen pehmeällä kankaalla.

Helmiin ja helmien lankaan kertyy ajan mittaan epäpuhtauksia ja rasvaa. Siksi ne kannattaakin puhdistaa säännöllisesti (muutaman kerran vuodessa) miedolla saippuavedellä (tai helmien puhdistusaineella), huuhdella ja kuivata huolellisesti. Pehmeällä harjalla voi puhdistaa helmien välejä.

Lanka, joilla helmet sidotaan, haurastuu ja venyy ajan kuluessa. Helmien välit saattavat venyä pitkiksi eikä nauha näytä enää skarpilta ja kauniilta. Siksi ne täytyy sitoa uudelleen.

Venyneet helmet

Päädyin sitomaan nämä makeanveden helmet uudelleen, sillä helmien välit olivat venyneet todella pitkiksi.

Helmet voi viedä koruliikeeseen uudelleen sidottaviksi, mutta työ on melko arvokasta. Itse sitomalla sen sijaan voi säästää rahaa ja samalla saada itselle mukavaa puuhaa.

Myös ennen helmien uudelleen sitomista on hyvä puhdistaa helmet. Pesu kannattaa tehdä nauhana ennen purkamista, etenkin jos nauhassa on erikokoisia helmiä (ja järjestyksellä on väliä).

Tällainen puhdistusaine on kätevä ja hyvä helmien puhdistamiseen.

Helmien puhdistus

Helmet puhdistetaan laittamalla ne siivilään ja lasketaan n. 1min ajaksi puhdistusliuokseen. Tämän jälkeen ne huuhdellaan ja kuivataan huolellisesti

Tarvikkeet helmien sitomiseen

Tarvikkeet helmien sitomiseen

Helmien sitomiseen tarvitaan lankaa, lukko, spiraali, lakkaa, nuppineula, pinsetit sekä veitsi/sakset

Lanka

Silkkilanka on ollut vuosisatoja perinteinen materiaali helmien sidontaan. Se on hyvin kestävää ja venymätöntä ja solmut on helppo tehdä. Käytännössä oman kokemuksen mukaan se on kuitenkin hankalampaa käsitellä kuin tekokuitulangat. Solmuja voi olla hankalampi saada kohdalleen ja niitä on hyvin vaikea saada auki jälkikäteen.

Nylon lanka on erittäin kestävää. Vedettäessä sitä se venyy n. 4 %, mutta palautuu takaisin, mikä on erittäin hyödyllistä jotta voi saada solmut mahdollisimman tiukasti ja tarkasti. Se on myös lähes yhtä pehmeää kuin silkki.

HP (High performance) lanka on erityisin menetelmin valmistettua lankaa, joka on 15 kertaa vahvempaa kuin teräskuidut. Se on yhtä helposti työstettävää ja pehmeää kuin silkki. Se ei veny, joten koru ei löysisty ajan mittaan.

Jos haluaa langan olevan mahdollisimman neutraali tai huomaamaton, kannattaa valita lähelle helmien väriä oleva lanka. Toisaalta erivärinen lanka voi olla mielenkiintoinen kontrasti.

Langan paksuus valitaan helmien reiän koon mukaan. Lankaa ei saa pakottaa helmien läpi, eli se ei saa olla liian paksu. Toisaalta liian ohueen lankaan tehdyt solmut eivät pidä helmiä paikoillaan. Helminauhan molemmissa päissä (aloitus ja lopetus), täytyy langan mennä helmen läpi kaksi kertaa. Langan paksuudeksi voi valita siis sellisen, joka menee kaksi kertaa helmen läpi.

Hieman paksumpaa lankaa käyttäessä solmuista tulee suuremmat helmen kokoon nähden, mutta silloin täytyy päätyhelmien reikiä suurentaa reiänväljentimellä. Jos sitoo olemassa olevan helminauhan uudelleen, voi päätyhelmien reiät olla jo valmiiksi suuremmat (jolloin ne kannattaa pitää erillään muista).

Helminauhan pituutta suunnitellessa kannattaa huomioida se, että solmut tuovat nauhaan muutaman sentin lisää pituutta. Jos helmet ovat nauhassa ilman solmuja, tulee nauhasta solmittuna n. 10 % pidempi. Lukko tuo myös n. 2cm lisää pituuteen.

Jos käyttää rullalla olevaa lankaa, täytyy varata n. kaksinkertainen helminauhan pituus (jos haluat 40cm pituisen helminauhan, varaa 80cm pituinen lanka).

Valmispakkauksissa olevat n. 2m pituiset langat ovat kaikkein kätevimpiä käyttää, sillä niissä on neula molemmissa päissä (Rasmussenin langoissa mainitaan kuvauksessa,  että niissä on vain yksi neula, mutta kaikissa valkoisissa High Performance helmisilkeissä on 2 neulaa, samoin kuin aidoissa valkoisissa 1-4 kokoisissa. Kaikissa värillisissä on vain yksi neula.) Niitä ei kannata siis katkaista ennen kuin helminauha on valmis. Jäljelle jäävän langan voi käyttää esim. rannekorun tekemiseen.

Vihreä tekstillä olevat HP -keinokuitulangat ovat helppokäyttöisiä ja erittäin vahvoja, suosittelen niitä!

Langan paksuus täytyy valita helmien reikien koon mukaan (reikien kokoon voi vaikuttaa myös se onko helmet viljeltyjä tai aitoja jne.)

Yleisesti:

 • Koon 2 lanka on hyvä halkaisijaltaan n. 3mm suuruisille helmille
 • Koko 3 yleisesti hyvän paksuinen lanka (3-5mm helmille).
 • Koko 4 tai 5 sopii n. 5-6mm helmille

Lukko

Helminauhaan tarvitaan lukko (jollei se ole niin pitkä, että ylettyy pään yli). Helmilukkoja voi ostaa esim.

Spiraali

Spiraali tarvitaan vahvistamaan kohta, jossa helmilanka liitetään lukkoon. Spiraalilangasta leikataan n. 8mm pätkät molempiin päihin. Jos valitsee helminauhaan hopeisen lukon, on spiraalin hyvä olla saman värinen. Spiraaleja voi ostaa esim.

Lakka

Helminauhan aloitus- ja lopetuspään lukitussolmuihin (molemmissa päissä 3) tarvitaan lakkaa vahvistamaan langan päättely. Lakkaa voi ostaa esim. yliopiston apteekista.

Veitsi

Helmilangan katkaisemiseen on hyvä olla ohut terävä veitsi, esim. tällainen.

Pinsetit

Helmien sitomiseen on hyvä olla pinsetit, esim. tällaiset Versatile.fi:stä, tai Rasmussenilta. Solmujen tekemiseen on olemassa myös tällainen apuväline, mutta se ei ole välttämätön. Jotkut myös vetävät solmuja neulalla, mutta niiden kiristely on silloin haastavaa (eli en sille linjallekkaan lähtisi).

Reijän väljennin

Reiäjväljennintä tarvitaan, jos käyttää paksuhkoa lankaa, joka ei mahdu kaksinkerroin läpi kertaa helmen reiästä. Väljentimiä voi hankkia esim.

Helmet

Makeanveden helmiä voi ostaa esim. Rasmussenilta, Sinellistä, Villihelmestä (huom. monet värjättyjä)

Helmien sidonta

Viimeistään 1800 luvun alusta alkean helminauhoissa alettiin käyttää solmuja jokaisen helmen välissä, sen sijaan että ne olisi pujotettu vain peräkkäin lankaan. Tällä tavoin sidotulla helminauhalla on monia etuja:

 • Turvallisuus: Jos helminauha katkeaa, kaikki helmet eivät luiskahda pois.
 • Joustavuus: solmittu helminauha asettuu kauniimmin vartaloa vasten ja kiinnittää huomion paremmin yksittäisiin helmiin.
 • Pidempi käyttöikä: Yksittäiseten helmien väliin ei tule yhtä helposti rumia välejä
 • Parempi suoja helmille: helmet eivät hinkkaannu toisiaan vasten ja kulu siten nopaempaa

(Lähde Jewelry made of Bead Cord, Sargenta)

Helminauhan sitomisen vaiheet:

Helminauhan aloitukseen ja lopetukseen tarvitaan neljä helmeä.

1 Pura helminauha. (Jos nauhan helmet ovat erikokoisia, kannattaa purkaa nauhaa helmi kerrallaan ja pujottaa samalla uuteen nauhaan, että järjestys säilyy.) Jos helmien välit ovat väljät, voi langat leikata saksilla helmien välistä. Jos välit ovat tiukat, kannattaa käyttää ohutteräistä veistä.

Helminauhan purkaminen

2 Ota lanka pakkauksesta (varo ettei siihen tule solmuja, itselläni meni lanka kerran ihan tuhannen solmuun, ja purkamisessa meni todella kauan aikaa)

Helmisilkki

3 Leikkaa spiraalit (n. 8mm pätkät), varovasti että ne eivät väänny. Pujota lankaan yksi helmi, spiraali ja lukko. Pujota neula takaisin samasta helmestä niin, etää lukko ja spiraali jäävät lenkkiin (vedä lankaa reilusti helmen läpi, niin että lyhyestä hännästä jää. 10cm pätkä). Vedä langat tiukalle, niin että spiraalin reunat tulevat helmeen kiinni. Tee solmu ja vedä se tiukalle kiinni helmeen.

helminauhan sidonta

4 Pujota pidempään lankaan seuraava helmi ja pujota myös lyhyempi pää läpi samasta helmestä. Tee solmu solmu langoilla, ja vedä se tiukalle helmen juureen. Pujota vielä kolmas helmi molemmista langoista ja tee solmu samaan tapaan.

helminauhan sitominen

5 Pujota neljäs helmi molemmista langoista ja leikkaa lyhyempi lanka poikki veitsellä ihan helmen juuresta.

6 Tästä lähtien solmut tehdään yhdellä langalla. Laita lanka etusormen ja keskisormen väliin, vie se peukalon yli ja ympäri ja uudelleen etusormen yli. Ota helmistä kiinni ja pudota ne sormien väliin muodstuneesta lenkistä.

solmu helminauhaan

Ota lenkki pinsettien väliin, siirrä solmua lähelle helmeä, niin että jää enää pieni lenkki ja kiristä solmu pinseteillä kireäksi ihan helmeen kiinni.

sido helminauha

7 Pujota loput helmet lankaan. Jätä lopusta 4 helmeä erilleen. Sido kaikki helmet samalla tavalla kuin kohdassa 6 (mutta jätä neljä viimeistä helmeä sitomatta).

helmet pujotettu nauhaan

8 Kun kaikki (paitsi viimiset 4) helmet on sidottu, pujota lankaan spiraali, avaa lukko ja pujota lankaan vapaana oleva puoli. Pujota neula läpi ensimmäisestä helmestä.

helminauhan päättely

Pujota lanka vielä kolmen helmen läpi, jätä väleihin pitkähköt lenkit.

Siirrä helmet ja lukko tiiviisti kiinni toisiinsa. Kiristä lukko ja spiraali vetämällä varovasti ensimmäisestä lenkistä (alla olevassa kuvassa isoin lenkki oikealla) niin, että spiraali tulee vasten helmeä.

helmien päättäminen

Tee solmut yksi kerrallaan helmien väliin näin: kiepauta lenkki yhden kerran, pujota helminauhan lyhyt pää lenkistä läpi ja vedä solmu kireälle seuraavan helmen välissä olevasta lenkistä. Aloita lukkoa lähimmästä lenkistä jatka samalla tekniikalla yksi kerrallaan viimeiseen asti.

loppusolmut helmiin

Viimeisen lenkin jälkeen vedä lanka kireälle ja leikkaa se varovasti veitsellä poikki (neljännen helmen juuresta). Varo ettei toinen lanka katkea!

helmien viimeistely

9 Viimeiestele laittamalla esim. nuppineulan avulla lakkaa molempiin päihin kolmeen viimeiseen solmuun.

lakkaviimeistely helminauhaan

helmilukko

Makeanveden helmi

 

Jos haaveilet kauniista klassisen tyylikkäästä helminauhasta ja rakastat käsillä tekemistä, kannattaa helmet ehdottomasti sitoa itse. Rahallisen säästön lisäksi saat tehtyä nauhasta juuri oman tyylin ja mieltymysten mukaisen. Helminauhasta voi tehdä yksinkertaisen ja selkeän, monikerroksisen ja runsaan, tai erikoisemman ja modernimman käyttämällä siihen myös esim. kivihelmiä tai erikoisemman värisiä helmiä. Myös vanhaa helminauhaa voi tuunata lisäämällä sinne erilaisia/erikokoisia helmiä.

Jos omistat jo kauniin helminauhan, kannattaa sitä vaalia huolella. Monille korutkin tuntuvat olevan nykyään lähes kertakäyttö/muodin mukana vaihtuvaa tavaraa. Ajattomat ja klassiset korut kuitenkin ovat yleensä paljon kestävämpiä ja monikäyttöisempiä. Huoltamalla /sitomalla helminauhan uudelleen lisäät huomattavasti sen käyttöikää ja säästät rahaa.

Kesän valimistujaisjuhliin taitaa nykyään olla trendinä antaa vain rahaa lahjaksi, mutta uskoisin itsetehdyn ajattoman helminauhan olevan virkistävää vaihtelua ja iloinen yllätys saajalle. Myös lupaus huoltaa ja sitoa läheisen helminauha uudelleen olisi mieltä lämmittävä ja samalla aineeton lahja tässä muuten yltäkylläisessä, materialistisessa maailmassa.

 

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.


One thought on “Näin huollat helmet ja sidot yksilöllisiä helminauhoja

Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.