Näillä vinkeillä valmistat kätevästi itse keväiset spiraalikorut -talleta yksilöllinen kädenjälkesi lahjaksi tai itselle!

Sileä ja kiiltävä metallilanka saa täysin uudenlaisen ja mielenkiintoisen pinnan vasaran avulla. Spiraalin muotoiseksi taivutetusta ja taotusta langasta voi valmistaa kätevästi esimerkiksi yhteen sopivat korvakorut ja riipuksen.

 • Spiraali on tuhansia vuosia vanha symboli
 • Vasaran jäljet tuovat metallin pintaan eloa ja mielenkiintoa
 • Työkaluihin kannattaa satsata sillä ne maksavat itsensä nopeasti takaisin
 • Näin valmistat spiraalikorvakorut ja -riipuksen

Kevätauringon antama energia kutkuttaa mahanpohjassa ja saa ihmiset hieman tolaltaan, hyvällä tavalla. On ihanan vapauttavaa astella jälleen lumettomilla ja sorattomilla kaduilla ja haistella kevään tuoksuja. Ja taas on se aika kun lapset juoksevat innosta kiljuen suuriin kuralätäköihin ja pesuhuone on jatkuvasti täynnä märkiä ulkovaatteita.

Kesän kynnyksellä tekee myös mieli uudistua! On ihanaa kun ei tarvitse pukeutua enää paksuihin kerroksiin, vaan niin mieli kun vaatteetkin ovat kevyempiä. Korutkin pääsevät taas paremmin näkyville, mikä on ihana syy inspiroitua ja valmistaa niitä itse!

Spiraali on tuhansia vuosia vanha symboli

Jo paleoliittisella kaudella käytettiin spiraalin muotoista symbolia ja sitä on löydetty ympäri maailmaa mm. luolista, kivipaasista ja koruista, erityisesti kelttikulttuurissa.

Spiraali symboloi parantamista ja maailmankaikkeuden mystistä ikuista liikettä. Se kuvastaa myös tietoisuutta, tasapainoa, yhteyttä, suuntaa ja edistystä. Maailmankaikkeudessa on myös ihmisellä oma osansa ja spiraali kuvaa henkistä kehitystä, joka liikkuu ulkoa sisäänpäin valaistukseen ja sisäiseen tietoisuuteen.

Spiraali esiintyy myös luonnossa monin tavoin; linnunradan galaksissa, sarveiskalvon hermoissa, trooppisissa hirmumyrskyissä, nilviäisten kuorissa, viiniköynnöksissä, eläinten sarvissa, veden pyörteissä ja esimerkiksi muuttohaukka lähestyy saalistaan logaritmisen spiraalin muodossa. Aurinkotuulen magneettikenttäkin kiertyy spiraaliksi.

Spiraaliksi kiertyvä linnunradan galaksi

Vasaran jäljet metallissa

Avaan oven, vedän keuhkot täyteen vastaan tuulahtavaa metallin, hiilen ja öljyn sekaista tuoksua ja pääni täyttää korvia huumaava vasarakoneen pauke. Astun alas kapeita metalliportaita toisenlaiseen kiehtovaan maailmaan.

Nautin väljähtäneen kahvin mausta ja hykerryttävästä tunteesta istuessani poikien kanssa metallipuolien pommisuojaan tehdyssä pukuhuone/taukotilassa. Suomen ja Viron kielen sanat hyppivät sulassa sekamelskassa.

Kutsu tuohon maailmaan on niin vahva, että pian saan kokea ahjon äärellä työskentelyn kuumaa huumaa ja väkevän työn alkukantaisuutta tulevan mieheni taontakurssilla. Sydämeni jättää edellen muutaman löynnin välistä ja kurkkua kuristaa haikeus, kun muistelen niitä aikoja.

Vaatetusopintojen valinnaisina aineina kokeilemani metallipuolen taonta- ja hopeakurssit tekivät minuun niin suuren vaikutuksen, että halusin opiskella myös metallialan artesaaniksi.

Rakastin vasaran jälkiä raudassa ja nähdä miten se muokkautuu hehkuvan kuumana mitä kauniimmiksi muodoiksi. Työ on kuitenkin fyysisesti raskasta ja vaatii äärettömän paljon toistoja, että metalli alkaa taipua aivojen ja kehon yhteistyössä haluttuun muotoon. Itse en koskaan päässyt siihen pisteeseen ja tunsin, että takomalla rautaa en saanut sellaista jälkeä kun olisin toivonut.

Ensimmäinen taontakokeiluni oli rautainen spiraalikoru. Olin siitä hyvin ylpeä, vaikka opettajani (tuleva mieheni) sai kyyneleet silmiini sanomalla sitä hirveäksi rautaklöntiksi.

Pidin kuitenkin kovasti korun muodosta ja taotun raudan elävästä pinnasta. Kokeilinkin tehdä spiraalikorut huomattavasti helpommin muokattavasta hopealangasta ja taoin niiden pintaan jälkiä vasaralla. Ne onnistuivat paljon paremmin kuin rautayritelmäni. Olin mielissäni ja innoissani, että sain toteutettua visioni itselleni sopivammasta materiaalista!

Artesaaniopintojen aikana valmistamani hopeiset spiraalikorut (2004)

Työkaluihin kannattaa satsata sillä niillä säästät aikaa ja energiaa- lisäksi ne maksavat itsensä nopeasti takaisin

Työkalut ovat aina hyvä sijoitus, sillä niille löytyy varmasti käyttöä moneen projektiin (kodin askareista monenlaisiin käsitöihin). Etenkin jos on hurahtavaa sorttia, voit olla varma että myös korutyö vie mukanaan/ “nälkä kasvaa syödessä” !:D Työkalusijoitusta epäröiville uskallan kokemuksestani sanoa, että toimeliaissa käsissä työkalut maksavat itsensä kyllä nopeasti takaisin.

Olen itsekin moneen kertaan erheiden kautta todennut, että kunnollisten työvälineiden avulla työ sujuu huomattavasti kätevämmin, kun “säästömielessä” mitä ihmeellisempiä vaihtoehtomenetelmiä virittämällä. Jopa muutamalla perustyökalulla pääsee hyvään alkuun, mutta työskentely saa ihan uuden ulottuvuuden, kun tekee jokaisen työvaiheen siihen tarkoitetulla työvälineellä.

Työkaluiksi ei kuitenkaan kannata hankkia niitä kaikkein edullisimpia versioita. Ne saattavat hajota nopeammin, eikä työn jälkikään ole välttämättä paras mahdollinen. Laadukkaat työkalut sitä vastoin ovat oikein käytettynä lähes ikuisia. Eli vanha sanonta “köyhällä ei ole varaa osta halpaa” pitää kokemuksiemme perustella varsin hyvin paikkaansa- ainakin kun kyse on työkaluista. Joskus toki saa halvallakin hyvää esim. ammattilaatuisia käytettyjä työkaluja, mutta tämä tarjonta on niin satunnaisen harvinaista, että sen varaan ei kannata laskea.

Spiraalien kääntämiseen tarvitaan pyöröpihdit, pinnan takomiseen vasara ja alustaksi pieni alasin (tai esim. puupalikka/ vanha leikkuulauta). Materiaaliksi spiraalikorvakoruihin tarvitaan metallilankaa sekä korvakorukoukut ja riipukseen langan lisäksi nahkanauha tai ketju.

Tasoalasin

Alasin on oiva työkalu alustana, kun työstää metallia/ takoo metallin pintaan koristeellisia jälkiä. Metallisen alasimen alla voi pitää halutessaan kumialasinta (hyvä työkalu mm. materiaalien oikaisemisessa) ja/ tai tyynyä, se pehmentää iskuja (ja suojaa muun perheen hermoja naputukselta).  Myös kovan puupalikan, isomman maakiven -ja minkä tahansa paksuhkon metallipalan (vaikkapa vanhan tukevan valurauta-astian) päällä voi takoa, jos tekee korun kertaluonteisesti/ ei halua hankkia alasinta. Alasimia on saatavilla monen hintaisia ja kokoisia. Tässä esimerkkejä, mistä niitä voi hankkia:

Metallinen ja kuminen tasoalasin

Vasara

Vasaran pää voi olla kupera, tasainen, pallomainen, pitkulainen, terävä jne. Erilaisilla vasaroilla on mahdollista saada erityylistä jälkeä/ tunnetta ja henkeä metallin pintaan. Pieniin korutöihin sopii parhaiten pienet ja kevyet vasarat.  Vasaroita löytyy lähes jokaisesta hyvin varustetusta rautakaupasta, pienemmällä vaivalla ne löytyvät kuitenkin korualan liikkeistä ja verkkokaupoista esim. näistä:

Vanha kulunut halpisvasara ja uusi kultasepänvasara

Pihdit 

Spiraalikorujen kääntämiseen on hyvä olla pyöröpihdit tai yhdistelmäpihdit (toinen puoli pyörö ja toinen latta). Sivuleikkurit tarvitsee langan katkaisemiseen.

Kaikkein kätevimmät pihdit spiraalien päiden kääntämiseen ovat sellaiset yhdistelmäpihdit, joissa toinen puoli on kovera ja toinen pyöreä. Itse käytin niitä spiraalin alkuun ja ripustuslenkkien kääntämiseen (tavalliset pyöröpihdit käyvät tähän myös). Spiraalin alkukiemuran jälkeen kääntämiseen ovat hyvät tavalliset pyöröpihdit tai yhdistelmäpihdit (pyörö-latta).

Pyöröpihtejä ja yhdistelmäpihtejä voi ostaa esim.:

Sivuleikkureita voi ostaa esim.:

Erilaisia pihtejä

Metallilanka

Spiraalikoruissa on hyvä käyttää pehmeähköä metallilankaa, esim. hopeaa, pronssia, messinkiä tai kuparia. Markkinoilta löytyy myös pinnoitettuja metallilankoja, mutta pinnoitetuista metalleista ohuehko pinnoite kuluu melko nopeasti, joten ne eivät ole paras vaihtoehto (esim. epämääräisistä verkkokaupoista ostettuna pinnoitteen alla saattaa olla jopa allergisoivia metalliseoksia, jotka aiheuttavat reaktioita pinnoitteen kuluttua puhki, joten kannattaa olla tarkkana, mistä tekee ja mitä pitää ihokosketuksessa). Myöskään ruostumaton teräs ja rauta eivät ole hyviä vaihtoehtoja, sille ne ovat liian kovia kylmätyöstöön (lisäksi tavallinen rauta Fe ruostuu herkästi).

Spiraalikoruihin sopivan paksuinen lanka/ ainevahvuus on n. 1mm-1,6mm. Paksumpikin käy, mutta sitä on huomattavasti vaikeampi taivuttaa. 1mm lanka taipuu helpoiten, joten siitä on hyvä aloittaa. Lankaa voi ostaa esim:

Korvakorukoukut

Kannattaa valita korvakorukoukkujen materiaaliksi sama kuin koruissa käytetyssä langassa, jotta ne ovat samanväriset spiraalien kanssa. (Hopeiset, pronssiset tai kirurgin teräksiset koukut ovat hinta/laatusuhteeltaan paras vaihtoehto. Edullisimmat kupari, messinki ja erityyppiset seosmetallit saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita ja värjäymiä iholla, esim. kupari voi saada ihon vihertämään ja ärsyyntymään. Kullatuista ja hopeoiduista osista taas pinnoite naarmuuntuu ja kuluu ajan mittaan.)

Voit hankkia korvakorukoukkuja mm. näistä verkkokaupoista:

Nauha tai ketju riipukseen

Riipukseen voi käyttää esim. ketjua tai nahkanauhaa. Nahkanauha on huomattavasti edullisempi vaihtoehto (sitä löytyy erivärisenä ja eri vahvuuksina) kuin aito pronssi- tai hopeaketju. Niitä voi hankkia esim.:

Näin valmistat spiraalikorvakorut ja -riipuksen

Lähes samalla ohjeella voi valmistaa korvakorut ja riipuksen. Korvakoruihin voi valita vähän ohuemman langan, esim. 1mm-1,2mm paksuisen. Itse tein kolmet korvakorut, 1mm langasta 1,2mm langasta ja 1,6mm langasta.  Riipukset tein 1,6mm paksuisesta langasta. Käytin kaikkiin koruihin pronssilankaa.

1 Katkaise metallilangasta halutun spiraalin koosta riippuen n. 13-25cm pituinen pätkä sivuleikkurilla tai isoilla leikkurilla varustetuilla yleispihdeillä.

Spiraalin kokoon vaikuttaa langan pituus ja se, miten tiheän/harvan spiraalista taivuttaa. Leikkaa molemmat päät niin viistoksi kuin mahdollista. Itse sain leikata 1,6mm paksuista pronssilankaa hampaat niin irvessä, että verisuonet meinasi katketa päässä. Voimaa käyttämällä viistoksi katkaisu kyllä onnistuu, miehelleni langan viistoon katkaisu oli helppoa kuin heinänteko.

 • Pieniin korvakoruihin leikkasin 1,2mm langasta 13cm pituisen pätkän pronssilankaa (korujen halkaisijaksi tuli 1,8cm).
 • 1 mm paksuisesta langasta tehtyihin korvakoruihin leikkasin 25cm pätkät (korujen halkaisijaksi tuli 2,8cm).
 • Isoihin korvakoruihin leikkasin 1,6mm langasta 20cm pituisen pätkän pronssilankaa (korujen halkaisijaksi tuli 3cm).
 • Riipukseen leikkasin 1,6mm langasta 25cm pituisen pätkän pronssilankaa (korun halkaisijaksi tuli 3,2cm).

2 Jos teet korun/korut 1,6mm paksuisesta langasta, molempia päitä voi takoa vähän ohuemmaksi vasaralla (ohuemmalle langalle se ei ole niin tarpeellista, mutta paksumman langan pää näyttää paremmalle kun se kapenee kärkeä kohti). Jos päät ovat ensin leikattu mahdollisimman viistoiksi, työtä on vähemmän (lisäksi taivuttaminen on helpompaa, sillä takomalla metalli kovenee).

Huom! Itse tein hölmöyksissäni mieheni peilipintaiseen alasimeen monta rumaa jälkeä vasaralla, joten uuden hankinta on edessä. Eli kannattaa naputtaa vasaralla varovasti ja tarkasti (vain metallilankaa), jotta alasimeen ei tule jälkiä. Etenkin silloin sillä on merkitystä, jos aikoo tehdä muitakin tarkkoja korutöitä samalla alasimella (urat/ kolot alasimessa muodostuu kohokuviksi pehmeä metallia työstäessä). Myös peilipintainen vasara on mahdollista pilata. Eli jos hankkii kalliin ja laadukkaan vasan, kannattaa sen kanssa olla varovainen. Edullisemmalla taas ei ole niin paljon väliä, tai jos käyttää vasaraa jolla ei aio tehdä tarkkaa hienotyötä.

3 Aloita spiraali taivuttamalla pyöröpihdeillä langan toisesta päästä ja tee mahdollisimman pieni aloituslenkki. Tämä onnistuu parhaiten pyörö-kupera yhdistelmäpihdeillä.

4 Kierrä lankaa spiraaliksi vähitellen niin, että pidät kerrosten välissä aina pihtejä välissä (eli spiraalista tulee ilmava, eikä lanka ole kerroksien välillä kiinni toisissaan). Spiraalia voi kääntää vähitellen pihtien avulla, mutta etenkin ohuempi lanka taipuu hyvin myös sormin .

5 Jätä lenkkiä varten n. 1-2cm lankaa kiertämättä spiraaliksi ja tao vasaralla koruun kauttaaltaan jälkiä, halutessasi molemmin puolin (kuviot tasoittuvat vähän vastakkaiselta puolelta, jos takoo molemmin puolin). Korvakoruihin taivutin myös lenkin ennen takomista ja riipuksen sekä helmelliset korvakorut taoin ennen lenkin kääntämistä.

Vasaran pään muoto vaikuttaa siihen, millainen jälki metalliin jää. Pyöreäpäisellä vasaralla jää “kuoppamaisia” jälkiä ja vasaran teräväkärkisellä päällä “viivamaisia” jälkiä. Spiraali saattaa muuttaa muotoaan taottaessa, mutta sen voi jälkeenpäin taivutella takaisin muotoonsa käsin ja pihtien avulla.

 • 1,6mm korvakoruissa käytin kuperaa vasaraa
 • 1mm korvakoruissa käytin pitkulaisen mallista vasaraa ja siitä terävähköä reunaa, jolloin sain pintaan kapeita viivamaisia jälkiä.
 • Riipukseen (1,6mm) käytin myös pitkulaista vasaraa, mutta en yhtä terävää reunaa, kuin 1mm korvakoruihin.

6 Käännä korvakoruihin pieni lenkki vastakkaiseen suuntaan kuin spiraali. Tee taas mahdollisimman pieni lenkki (onnistuu helpoiten pyörö-kupera pihdeillä).

 • 1,6 paksuisesta langasta tehdessäni jätin lenkkiä varten 1,5 cm
 • 1,2 mm paksuisesta langasta tehdessäni jätin lenkkiä varten n. 1cm.
 • 1 mm paksuisesta langasta tehdessäni jätin 2cm ja pujotin helmen ennen lenkin kääntämistä (spiraali kannattaa takoa ennen helmen laittamista, että helmi ei mene rikki)

Taivuta lenkit vastakkaiseen suuntaan kuin spiraali

Riipuksen lenkin voi kääntää taaksepäin, eikä sivuttain kuten korvakoruissa. Taita ensin n. 1,5 cm lankaa vähän eteenpäin korua kohti, ja lähde sitten kääntämään lenkkiä taaksepäin.

Taivuta lenkkiä varten lankaa vähän eteenpäin

Käännä lenkki taaksepäin

7 Viimiestele spiraalia taivuttelemalla muotoa, kunnes se on  tasainen. Korvakoruihin laitetaan korvakorukoukut avaamalla pihdeillä varovasti koukun lenkkiä, pujotetaan koukku spiraalin lenkkiin ja taivutetaan pihdeillä korvakorukoukun lenkki kiinni.

Taivuta pihdeillä korvakorukoukun lenkki auki ja pujota se spiraaliin.

 

 

 

Koska kesän juhlat lähestyvät, voisi spiraalikorut olla myös hyvä rippi/valmistujaislahjaidea tutulle tai läheiselle. Äitienpäiväkin on ihan kohta!

 

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.


One thought on “Näillä vinkeillä valmistat kätevästi itse keväiset spiraalikorut -talleta yksilöllinen kädenjälkesi lahjaksi tai itselle!

Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.