Näillä vinkeillä pystyt applikointitekniikoita käyttäen ompelemaan yksityiskohtia, jotka tekevät vaatteistasi persoonallisia

Kyllästyttääkö vatteiden ompelu aina saman kaavan mukaan tai kaipaatko vaihtelua projekteihisi? Mukavaa pientä haastetta ja ihailua herättäviä yksityiskohtia voit saada applikointitekniikalla. Ompelemalla kankaasta leikattuja kuviota vaatteeseen, laukkuun, farkkuihin tai mihin tahansa työhön, voit toteuttaa söpöimmät, villeimmät, tai taiteellisimmat visiosi. Kaupasta ostetut massatuotetut vatteetkin voi tuunata yksilölliseksi omin kuvin. Kiireinen ompelija pääsee vähemmällä käyttämällä kuviontiin liimattavaa värillistä tukikangasta!

Oma applikointi-innostukseni heräsi henkiin pitkästä aikaa uudelleen hiihtolomalla, joka on perinteisesti itselleni enemmänkin ompeluloma. Vaikka hanget hohtavat timantteja kirkkaassa kevätauringossa, houkuttavat hiihtolatuja enemmän kankaat ja ompelukoneen surina.

Tuli siellä hangillakin kerran käytyä. Upea Saimaan jää!

Lomalla Pohjanmaalla otin jälleen ilon irti äitini kangasvarastosta ja itselle nipistetyistä hetkistä. Ompelin 8 vaatetta, joista yksi oli lahjapaita siskonpojalleni. Toteutin siihen applikoiden eli päällikeompelulla kuvion. Ommellessa syntyi myös oivallus käyttää kuviokankaana liimattavaa tukikangasta, mikä vähentää työvaiheita.

Ihana toive

Siskonpoikani syntymäpäivälahjatoive oli ehkä hieman epätavanomainen 8 vuotiaalle lapselle. Moni toivoo nykyään vain massatuotettua krääsää, pelejä ja leluja toisensa perään, mutta minua ilahdutti hänen toiveensa paita!

Vaikka pienistä vastoinkäymisiä (paleltuneista jaloista perheen flunssapöpöihin) seurasi väistämätön lahjan myöhästyminen, innostuin heti mahdollisuudesta toteuttaa jotain erityistä ja yksilöllistä tärkeälle pojalle, kummilapselleni.

Satuimme pitkästä aikaa siskoni perheen kanssa samaan aikaan mummolaan ja sankari sai itse esittää toiveita millainen paita olisi hänelle mieleinen.

Mumman pohjattomasta kangasaarrekasasta löyti hieno Marimekon kangas, jonka pojan äiti ja mumma uskoivat hänen hylkäävän. Mutta ehdottaessani kangasta oli vastaus selvä: Joo, merirosvopaita!

Merirosvopaita tietenkin vaatii aiheeseen liittyvän kuvan, joten  innostuin suunnittelemaan pitkästä aikaa applikointikuvion. Inspiraatioksi katselin netistä merirosvokuvia ja päätin tehdä paitaan silmälapun sekä merirosvolakin pääkallon kuvalla.

Kolme tytärtäni innostuivat merirosvopaidasta yhtä paljon kun minä ja syntymäpäiväsankari, joten olihan heillekkin tehtävä omat applikoidut mekot.  Raitakankaasta ommeltuihin mekkoihin sopi hyvin yksiväriset tukikankaasta tehdyt kuviot ja nopan tekniikan avulla ne valmistuivat kädenkäänteessä.

Applikoimalla persoonallisuutta vaatteisiin

Koska applikointikuviot ommellaan aina ennen vaatteen kokoamista, voi ne sijoittaa mihin tahansa kohtaan vaatetta. Loistavia paikkoja ovat esim. farkkujen taskut, hupun sivukappale, housun lahje, laukun läppä, paidan tasku jne…Vain mielikuvitus on rajana.

Myös uusi tai kierrätetty vaate voi saada uuden ilmeen applikointikuviosta. Paidan etukappaleeseen, hihan suulle, huppuun, tai esim. takin helmaan kuvio on tehtävissä valmiiseenkin vaatteeseen. Housun lahkeeseen, hihaan, taskuun tai muuhun hankalampaan kohtaan (jonne ompelukoneella on vaikea yltää) taas applikointi on haastavampaa.

Applikointiekniikka ei ole vaikea, kun käyttää apuna hyviä liimakankaita. Yksityiskohtaisista kuvioista saa mukavaa haastetta ja pelkistetyt valmistuvat hujauksessa. Monimutkaiset ja monikerroksiset kuviot voi tehdä kätevästi ja nopeasti erivärisistä tukikankaista, mutta applikointi onnistuu lähes mistä tahansa materiaalista. 

Valmiita applikaatiokuvioita löytyy kaavalehdistä ja netistä, mutta hauskinta niitä on suunnitella itse. Inspiraatiota voi hakea valmiiksi suunnitelluista kuvioista tai mistä tahansa maan ja taivaan välillä. Ekaluokkalainen esikoiseni alkaa olla äitiään taitavampi piirtäjä, joten annan hänen suunnitella itse kuvion seuraavaan vaatteeseensa. 

Mielestäni ihana idea olisi toteuttaa applikoiden kuva äidin, isän, tai esim isovanhempien lahjaan, jos sen olisi suunnitellut/piirtänyt taapero tai isompikin lapsi itse. Äitienpäivä lähestyy, joten nyt on hyvä aika alkaa suunnitella lapsen kanssa lahjaa mummolle tai muulle läheiselle.

 

Applikointiohje

Applikointi on tekniikka, jossa kankaalle ommellaan kuvioita toisesta kankaasta. Pohja – ja kuviokankaaksi sopivat monenlaiset materiaalit; trikooneulos, kudotut kankaat, huopa, pörröinen neulos jne.

Applikointi sujuu parhaiten, kun käyttää apuna kaksipuolista liimakangasta tai liimaharsoa sekä irtirevittävää tukikangasta. Liimaharson avulla kankaat pysyvät ompelun aikana paikallaan ja irtirevittävän tukikankaan ansiosta kuviot asettuvat kauniisti, eivätkä saumakohdat ala aaltoilla.

Ompelukonekaan ei jumita, kun ompelukohta on hyvin tuettu! Kuviot voi ommella kiinni suoralla ompeleella, jos reunat eivät rispaannu helposti, mutta mielestäni siisteimmän jäljen saa käyttämällä siksak-ommelta.

Tyttärieni mekot tukikankaasta applikoiduin kuvioin.

Merirosvokuvio

  • Piirsin merirosvolakin ja silmälapun kuviot kaavapaperille ja leikkasin paidan raitakankaalta. Silmälappua ja lakkia varten minulla oli mustaa trikoota. Valkoista kangasta etsiessä tuli mieleeni tehdä pääkallo valkoisesta tukevasta tukikankaasta, jolloin kuvion voisi leikata ja liimata suoraan tukikankaasta, eikä liimaharsoa tarvitsisi ollenkaan. Työ nopeutuu ja harsoa säästyy tällä tekniikalla.
  • Jäljensin lakin ja silmälapun liimaharson paperipuolelle, leikkasin kuviot ääriviivoja pitkin  ja silitin ne kiinni kuviokankaan nurjalle puolelle.

  • Seuraavaksi leikkasin kuviot liimaharson reunoja pitkin kuviokankaasta. Revin paperin pois liimaharsosta. (Liimaharsoa voi myös liimata isomman palan kuviokankaalle, piirtää kuviot ja leikata kuvion yhtä aikaa harsosta ja kuviokankaasta.)

  • Asettelin kuviot sopivaan kohtaan pohjakankaalle ja silitin ne kiinni. Laitoin silmälapun nauhaksi löytämääni satiininauhaa ja asettelin sen kuvioiden alle, niin että se liimautui kuvioiden mukana päistä ja keskiosasta.

  • Pääkallon ja luut piirsin valkoiselle tukikankaalle, leikkasin ne ääriviivoja pitkin ja silitin kiinni hattuun. (Ne olisi voinut tehdä myös valkoisesta kankaasta ja liimata hattuun liimaharson avulla.)

  • Silitin pohjakankaan nurjalle puolelle irtirevittävää tukikangasta, jotta ompelu sujuisi paremmin ja jäljestä tulisi siisti (jos aplikoi ilman tukikangasta, voi saumat saada kankaan aaltoilemaan).

  • Ompelin hatun ja silmälapun reunat mustalla langalla tiheällä siksak -ompeleella. Satiininauhan kiinnitin suoralla ompeleella.

 

  • Pääkallon, luut ja silmäaukkojen reunat ompelin valkoisella langalla siksakompeleella.

  • Lopuksi revin tukikankaan varovasti pois työn nurjalta puolelta.

  • Kokosin paidan valmiiksi.

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.


Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.