Näillä vinkeillä piirrät käteväsi kaavan lepakkohihaiseen paitaan

Valmiista vaatteesta piirretyllä yksinkertaisella kaavalla paidan leikkaaminen ja ompelu käy kätevästi ja helposti! Samalla säästää aikaa, kun välistä jää lehtien selaaminen tai kaavojen etsiminen.

Lepakkohihainen paita (eli väljän mallinen paita, jossa hihat ja miehusta ovat samaa kappaletta) on ihanan mukava ja rento vaate. Malli sopii monenlaiselle vartalotyypille ja sen väljyyttä on helppo säädellä oman maun mukaan. Myös pituudella voi leikkiä ja tehdä esim. mekon/tunikan, jossa on pitkä resori helmassa.

Erilaiset kuosit ja näyttävät kuviot pääsevät hienosti esiin vaatteessa, jonka malli on selkeä ja mahdollisimman vähäsaumainen. Mutta myös yksivärinen toimii yksinkertaisella leikkauksella, jolloin esim. korut korostuvat kauniisti.

paidan ohje

Muistan kun ostin esikoiseni vauva-aikana heräteostoksena Anttilan alennusmyynnistä lepakkohihaisen pitkän paidan ja jo ostaessa mietin että mahtaako se päätyä käyttöön lainkaan. Yleensä väljät vaatteet näyttävät lyhyellä vartalollani lähinnä säkiltä.  

Mutta kuinka ollakkaan malli sopi itselleni hyvin ja siitä tuli pitkäksi aikaa lempi vaatteeni. Paidan kanssa oli myös helppo imettää kaula-aukkoa piloille venyttämättä, sillä pääntie oli leveä ja hieman olilta laskeutuva.

Käytinkin paitaa niin paljon, että jossain vaiheessa se päätyi lumppukeräykseesn. Harmittelin myöhemmin, että miksi en ottanut siitä kaavaa talteen!

Lepakkohihainen paita ei ole kuitenkaan vaikea tehdä itse vaikka kokonaan ilman kaavaa. Jos kangasta on riittävästi, voi paidan leikata ilman olkasumoja taitteelta, jolloin ommeltavaksi jää vain sivusaumat ja käänteet!

Lepakkohihaisen paidan kaavan piirtäminen

Paidan kaavan piirtämiseen voi käyttää apuna esim. toppia tai T-paitaa. Laskeutuva ja ohuehko puuvillatrikoo, viskoosi tms. sopii materiaaliksi oman kokemukseni mukaan parhaiten, mutta lähes minllainen tahansa kangas voi toimia tässä mallissa.

  • Kannattaa valita kaavan pohjaksi lantiolta sopiva vaate (napakka, muttei liian kireä).

Lepakkohihaisen paidan ohje

  • Merkitse olkasauman kohta. Itse halusin leveän pääntien, joten siirsin saumaa olalle päin.

Kaavan piirtäminen

  • Pääntiestä voi tehdä avaramman etukappaleeseen ja pienemmän takakappaleeseen, itse leikkasin molemmista kappaleista samanlaiset.

Lepakkohihaisen paidan kaava

  • Hihan sauma piirretään hieman alaspäin viistoon olalta, niin pitkäksi kun hihan pituudesta haluaa. Omaan paitaani tein vajaamittaiset hihat, sillä kankaastani ei olisi tullut täyspitkiä. Vaihtoehtoisesti hihan voi piirtää sivulle suoraankulmaan, jolloin paidan voi leikata taitteelta. Silloin olalle ei tule lainkaan saumaa.
  • Hihan suu piirretään suoraan kulmaan hihasaumaa vasten.

kaavan piirtäminen

  • Helmaviivaa kannattaa kaartaa muutama cm sivusaumaa kohti.

Lepakkohihainen paita

Näin piirrät lepakkohihaisen paidan kaavan

Kun kaava on valmis, paita leikataan kankaalta normaalisti taitteelta (eli keskietu asetetaan langansuunnan mukaisesti taitetulle kankaalle). Jos piirsit hihan suoraankulmaan, kannattaa myös hihasauma asettaa taitteelle (langansuunta kuitenkin keskiedun mukaan), jolloin kankaan voi leikata nelinkerroin. Kaavan voi piirtää myös kokonaisena (eli jäljennä piirtämäsi kaavan toinen puoli peilikuvana), jolloin leikkaaminen käy kätevämmin.

Paidasta ommellaan olka/hihasaumat (paitis taitteelta leikatussa mallissa) sekä sivusaumat. Pääntiehen, helmaan ja kädenteihin voi ommella esim. yksinkertaiset käänteet kaksoisneulalla tai kapeat resorit.

Lepakkohihaisen paidan ohje

Ihanaa heinäkuun alkua kaikille! <3

 

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.

 

 


2 thoughts on “Näillä vinkeillä piirrät käteväsi kaavan lepakkohihaiseen paitaan

  1. 😂 justiinsa olin lähössä kirjastoon selaamaan lehtiä sifonkipaitaani varten, nyt ei tarttekaan, kun tuli niinkuin tilauksesta tämä kaava!

    1. No sehän tuli kuin tilauksesta sitten! 😀 Tällä mallilla tulisi kyllä varmasti ihana sifonkipaita! Täytyy itsekkin kokeilla. 🙂

Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.