Mekko on kyllä kesän kätevin ja monipuolisin vaate arkeen ja juhlaan! Sen voi yhdistää neuleen, takin, sukkahousujen, legginsien tai vaikka farkkujen kanssa viileällä säällä. Helteellä se taas on ihanan ilmava ja kevyt!
Mekkomalleja on tietysti joka lähtöön ja monenlaiseen makuun, mutta yksinkertaisuus toimii lähes aina. Selkeälinjaisen mekon kaavoitus ja ompelu joustavasta kankaasta onnistuvatkin kätevästi myös aloittelevalta ompelijalta.
- Näin piirrät mekon kaavan valmiin vaatteen avulla
- Näin ompelet helpon kesämekon lapselle tai itselle
Rakastan ommella mekkoja ja vaatteita monenlaisilla kaavoilla ja ennen kaikkea kuositella valmiskaavoista ihan omannäköisiä.
Erityisiä kiksejä saan siitä, kun lähden kaavoittamaan monimutkaista mallia hyvin yksinkertaisen kaavan pohjalta.
Mittojen miettiminen ja teknisten ratkaisujen pähkäily on todella koukuttavaa ja hauskaa -etenkin silloin kun siihen on aikaa.
Usein kuitenkin valmista haluaisi saada mahdollisimman nopeasti ja vähällä vaivalla. Myös kaavojen etsiminen ja kaoottisten kaava-arkkien setviminen voivat olla turhauttavaa ja viedä lopulta innon koko ompeluun!
Siksi silloin tällöin onkin kiva ommella ilman kaavoja tai piirtää kaavat helposti valmiin vaatteen avulla.
Kellohelmaisen mekon kaavan piirtäminen
Löysin viimeviikolla linkkaa odottaessamme Eurokankaan palalaarista ihanan kesäisen vaalean ja laadukkaan puuvillatrikookankaan, joka oli kuin luotu kesämekkokankaaksi!
Tarkoitus oli ommella siitä itselle, mutta koska kangas oli väriltään paljon sopivampi lapsilleni –ja kuopukseni rakastui siihen palavasti- päätin tehdä topin esikoiselle (joka ei tällä hetkellä suostu käyttämään mekkoja) ja mekon kuopukselleni (joka ei mitään muuta pidäkään).
Kaavan pohjaksi kannattaa valita vaate, joka on mahdollisimman hyvän kokoinen/mallinen ja suunnilleen yhtä joustavaa materiaalia kuin kangas, josta aikoo ommella. Silloin vaatteesta tulee oikean kokoinen, eikä korjauksia tarvitse tehdä välttämättä ollenkaan.
Taitoin kaavan pohjaksi valitsemani paidan pituussuunnassa kahtia siten, että olksaumat ja kainalosaumat olivat toisiaan vasten.
Asettelin paidan keskiedun kaavapaperin suoraa reunaa vasten ja piirsin lyijykynällä olkasauman ja sivusauman kainalosta vyötärön korkeudelle (vyötärön korkeuden voi merkata paitaan nuppineulalla päälle sovittaessa).
Kädentien ja pääntien voi piirtää vapaalla kädellä (mallia voi ottaa hyvän mallisesta vaatteesta). Itse pidensin olkasaumaa, sillä halusin tehdä mekon ilman hihoja, mutta kuitenkin hihamaiset olat.
Puolikellon helman kaavaa varten taitoin neliön muotoisen kaavapaperin palan kulmasta kahtia.
Vyötärölinja on kätevä piirtää asettamalla mittanauha kaarevasti taitetun kaavapaperin kulmaan saman mittaiselta matkalta kuin mekon yläosan vyötäröasuma (minun kaavassa se oli 14cm, eli neljäsosa vaatteen vyötärönympäryksestä).
Piirsin mittanauhaa pitkin kaarevan viivan. Tarkistusmittasin, että jokaiseen kohtaan viivalla on tervästä kulmasta yhtä pitkä matka (oman kaavani vyötäröviivalle oli kulmasta n. 18cm).
Helman pituus mitataan vyötäröviivasta alaspäin taitetta ja sivua pitkin sekä useammasta kohtaa niiden väliltä, joka kohdasta saman verran (minun kaavassa 30cm).
Kesämekon ompeluohje
Mekon puolikellosta helmasta saa kauniin laskeutuvan, jos sen leikkaa kankaalta vinosti siten, että langansuunta kulkee sivusauman kohdalla (kangas taitetaan kulmasta kohti kankaan keskustaa ja asetetaan keskietu taitteelle). Helman voi myös yhtähyin leikata suoraan taitetulta kankaalta.
Helmakappaleita leikataan kaksi kappaletta (etu- ja takakappale) taitteelta (tai kaavan voi asetella myös avattuna kankaalle).
Yläosan etu- ja takakappaleen voi leikata samalla kaavalla, mutta takakappaleen pääntie kannattaa leikata pienemmäksi.
Ompelin ensimmäisenä saumurilla etu- ja takakappaleen olka- ja sivuasumoista yhteen.
Seuraavaksi ompelin helmakappaleet yhteen sivuasumoista. Tässä vaiheessa kannattaa sovittaa yläosaa, niin näkee tarvitseeko sitä kaventaa tai tehdä muita muutoksia (jos kaventaa sivuasumoista, täytyy vastaavasti kaventaa helmakappaletta saman verran).
Tämän jälkeen ompelin yläosan ja helman yhteen saumurilla oikeat puolet vastakkain. Koska kaavassani oli väljyyttä, ompelin kapean kuminauhan kevyesti venyttäen samaan saumaan.
Pääntielle ja kädenteille leikkasin 3cm levyiset kaitaleet. Piuudeltaan ne olivat 0,8 kertaiset verrattuna pääntien ja kädenteiden ympäryksiin (kerroin pääntien ja kädentien ympäryksen 0,8:lla).
Ompelin kaitaleen ensin renkaaksi, sitten oikeat puolet vastakkain miehustaan (silitin saumanvarat kaitaleeseen päin). Taitoin kaitaleen niin, että saumurisauma juuri peittyi ja vielä toisen kerran niin, että yhdistävä sauma jäi reunaan.
Tikkasin kaitaleen kiinni n. 1,2cm etäisyydeltä reunasta. Ompeluun voi käyttää kaksoisneulaa, jousto-ommelta tai esim hyvin kapeaa siksakommelta.
Pääntien ja kädenteiden kääntämiseen on monia muitakin tapoja, esim. molempiin voi ommella resorit, mutta tähän mekkoon halusin huomaamattomat käänteet.
Helmaan tein kapean päärmeen (eli kaksinkertaisen käänteen), koska halusin kellomaisuuden korostuvan (päärme on jäykempi, kuin pelkkä yksinkertainen käänne, joten helmasta tulee aaltoilevampi).
Kahdeksanvuotiaan esikoiseni topin kaavoitin ja ompelin muuten samalla tavalla, mutta olista tein kapeammat ja helmasta 20cm pituisen.
Tuunasin esikoisen toiveesta olkia niin, että ompelin kapeat kaitaleet olkainten ympärille rypyttämään ja tuomaan yläosaan muotoa.
Mekko pääsi kuopukseni ylle esikoisen ensimmäisen luokan kevätjuhlaan. Asu oli juuri nappi valinta ihanaan lämpimään kesäaamuun ja juhlan hartaaseen tunnelmaan. Kotimatkalla tuli kolmevuotiaan kävelyyn stoppi ja kantoliina oli jäänyt kotiin, joten lapsi pääsi äidin reppuselkään ja välillä isän “kukile”, eli olkapäille. <3
Koska kuusivuotiaalleni ei riittänyt samaa kangasta, on hänelle jo varattuna toinen (hänen väreihinsä vielä sopivampi) kangas ja lupaus mekon ompelusta mahdollisimman pian. Kolmen tytön kanssa kun on mahdotonta tehdä tai ostaa mitään vain yhdelle, tai iskee kateuden kavala mato! 😀
Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!
Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.
Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.
Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.
Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.
Iso kiitos ohjeesta, tätä pitää kokeilla ensi tilassa! Itselle, koska meilläkään neiti ei suostu käyttämään mekkoa ollenkaan 😉
Tuo kantoliinan kotiin jääminen on meillä enää kaukainen muisto, koska mä hapsutin täällä olevilla ohjeilla itselleni kauniista kantoliinakankaasta huivin/kaulahuivin, joka on aina mukana. Pituutta jätin sille just sen verran, että pystyn sillä kantaa selässä samoin kuin kangalla ja irtorenkaalla peruslonkassa. Se on siis just täydellinen varaliina meille 😍
Kiitos kommentista! ❤️ Kiva kuulla, että tykkäsit ohjeesta! 😍 Kaava ja mekko oli todella helppo toteuttaa ja minullakin on suunnitelmissa tehdä myös itselle! 😉 Esikoiseni ihastui tuohon toppiin todella paljon, joten kannattaa kokeilla sitäkin, jos teidänkään neidille ei mekko käy. 😁 Yläosan voi tehdä ihan samalla tavalla kun mekkoon, mutta helmasta vain lyhyemmän! 👍
Ihanaa, että hapsutusohjeista oli sinulle hyötyä! 😍
Minullakin on itseasiassa ihan lyhyt hapsullinen kantoliinahuivi, joka menee todella pieneen tilaan. Pitäisikin kokeilla kantaa sillä kangatyylillä, kiitos vinkistä! 👍❤️