Näillä ohjeilla jokainen pystyy tekemään itse kierrehapsut kudottuun kantoliinaan tai huiviin

Keskimmäisen lapseni synnyttyä kantoliinoista tuli tärkeä osa elämääni. Käytännöllisyyden lisäksi olin myyty hurmaaville kuoseille. Myös hapsut käsinkudotuissa liinoissa kiehtoi kovasti. Ne toivat mielestäni liinoihin hienon vivahteen ja iloista kepeyttä. Halusin sellaiset ehdottomasti omaan kantoliinaan. Nyt jo lähes kuuden kantovuoden aikana olenkin hapsuttanut itselleni lukuisia liinoja. Loppua ei kuitenkaan näytä tulevan, edelleen kerta toisensa jälkeen tekee mieli tarttua uuteen hapsutusprojektiin.

Hapsuilla voi kätevästi personoida rakkaan kantoliinan. Hapsutuksella/ käsin tekemisellä on myös hieno sivuvaikutus, se nimittäin on oiva keino hetkelliseen pakoon arjen kiireistä. Hapsujen tekemiseen onkin hyvä varata omaa aikaa, jotta pääsee uppoutumaan terapeuttiseen käsityön maailmaan.

Olen huomannut, että kaikille hapsutus ei vielä ole tuttua, joten ajattelin jakaa tässä blogikirjoituksessani hieman vinkkejä, joita kannattaa huomioida ennen ensimmäisen projektin aloittamista. Tarkemmat ohjeet löytyy alempaa (mm. video ja kuva).

Hapsutus vie helposti mukanaan ja koukuttaa, joten sitä ei kannata rajoittaa ainoastaan kantoliinoihin. Voit samalla tekniikalla muotoilla myös muita kudottuja kankaita, huiveja tai vaikka pöytäliinoja. Eli kantamisen loputtuakaan ei tarvitse luopua rakkaasta harrastuksesta ja kantoliinoista, vaan ne voi kätevästi lyhentää kaulaliinaksi tai shaaliksi – kauniiden hapsujen kera tietysti.

Alla olevassa videossa olen tiivistänyt oleellisimman hapsutuksen vaiheista.

 

Kuvaesimerkkejä hapsutetuista liinoista.

Käytännön vinkkejä kantoliinan hapsuttamiseen:

– Aiempaa kokemusta käsitöistä ei tarvita paljon, riittää kun osaat ommella käsin muutamia pistoja, annat itsesi innostua ja olet valmis käyttämään projektiin hieman aikaa. Projektin voi hyvin keskeyttää aina tarpeen tullen ja jatkaa jälleen sopivalla hetkellä.

– Tarvittavat työvälineet: sakset, mittanauha/mitta, nuppineuloja, ratkoja (tai teräväkärkiset sakset) ja tylppä neula.

– Hapsut tehdään liinan loimilangoista, jotka kulkevat liinan pituussuunnassa päästä päähän. Kudelankaa, joka kulkee leveyssuunnassa, puretaan hapsujen pituuden verran liinan molemmista päistä.

– Hapsutuksessa liina lyhenee yleensä enemmän kuin yhden koon (50cm). Menekkiin lasketaan päädyn viisteen pituus +haluttu hapsujen pituus x2 sekä muutama sentti, joka kuluu kierteitä tehdessä. Tässä muutama esimerkki:

  • Jos liinasi on 4m pitkä, siinä on 15cm viisteet ja haluat hapsujen pituudeksi 20cm, lyhenee liinasi n. 65cm (viiste 15cm+2x25cm hapsuja varten).
  • Jos liinaasi on varaa lyhentää vain yhden koon verran (50cm) tai vähemmän, voit tehdä lyhyet hapsut kierteillä tai esim. ilman kierteitä (tällöin hapsujen pituudeksi tulee n.5-15cm, jos liinassa on 15cm viisteet).

– Jos liina on uusi ja pesemätön, kannattaa hapsutus tehdä ennen pesua, jolloin purkaminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa.

– Konekudotuissa liinoissa kudelanka (vaakatasossa menevä purettava lanka) on poikki liinan reunoissa. Käsinkudotuissa liinoissa taas kudelanka kääntyy reunassa ja langan vaihto tapahtuu liinan keskellä. Tämän vuoksi konekudotut- ja käsinkudotut liinat ovat hieman erilaisia purkaa.

Kun purat kudelankaa siististi, voit säilyttää langat ja käyttää niitä johonkin toiseen käsityöprojektiin esim. nuken hiuksiksi, täytteeksi pehmoleluihin, tai pieniin virkkaustöihin.

– Jos liinassa on päissä viisteet, leikkaa päädyt suoraksi ennen hapsuttamista (ylijäämäpalat kannatta säilyttää pienempiä projekteja varten). Voit halutessasi purkaa päätypäärmeet ja silittää ne suoraksi, jolloin kangasta menee mahdollisimman vähän hukkaan. Liinan päät leikataan suoraan kudelangan suuntaisesti. Suorimman tuloksen saat näin: Leikkaa pieni lovi viisteen lyhempään puoleen, tartu kiinni yhteen kudelankaan ja vedä se kevyesti rypylle liinan levyisesti ja leikkaa kangas rypyttyneen kudelangan mukaisesti. Monissa liinoissa langan kulkusuunnan näkee hyvin, jolloin rypyttäminen ei ole välttämätöntä.

 Yllä olevasta kuvasta voit saada apua viisteiden suoristamisen ja materiaalimenekin hahmottamiseen.

Kuteen purkaminen:

Pura sivupäärmeitä halutun hapsujen pituuden verran n.10-35cm (varaa 2-5cm ylimääräistä, sillä kierteet lyhentävät hapsuja hieman). Ompele vahvistus päärmeen päähän (kohtaan johon saakka purit päärmettä), ettei päärme lähde purkautumaan lisää. Voit ommella vahvistuksen käsin tai ompelukoneella.

Konekudottu liina puretaan kudelankojen suuntaisesti lanka kerrallaan. Yksi lanka kerrallaan vetäminen on yleensä nopeinta, koska silloin langat eivät takkuunnu. Kudonnan kireydestä riippuen, voit kokeilla purkaa myös useampaa lankaa kerralla.  Mitä ohuemmat langat ja kireämpi kudonta, sitä kannattavampaa on purkaa vain yhtä lankaa kerralla.

Irrota tylpällä neulalla tai kynsillä lanka kudonnasta läheltä liinan reunaa ja vedä niin, että lanka irtoaa koko liinan leveydeltä.

Käsinkudottu liina puretaan vetämällä kudelankaa kääntyen aina reunassa langanvaihtoon saakka (langan vaihto on keskellä eikä reunoissa). Aloita uudesta langasta kohdassa, johon edellinen loppuu. Jos purkaminen on vaikeaa ja hapsut takkuuntuu, voit leikata kudelankaa lyhemmäksi sitä mukaa kuin purat.

Hapsutus:

– Ota haluamasi paksuisia lankanippuja. Mitä pienemmän nipun otat, sitä ohuemmat hapsut saat, jolloin myös työtä on enemmän. Voit laskea lankamäärän jokaiseen hapsuun, jolloin hapsuista tulee varmasti saman paksuisia. Voit myös arvioida paksuuden silmämääräisesti, mikä nopeuttaa työtä huomattavasti. Valmiista hapsuista ei kuitenkaan kovin helposti erota pientä kokovaihtelua. Suosittelen tekemään hapsut silmämääräisesti esim. 1cm levyisestä nipuista.

– Tee haluamasi kokoiseen nippuun solmu ihan juureen. Voit tehdä tavallisen hevosenhäntäsolmun, merimiessolmun tai jättää solmun kokonaan pois, mutta silloin on eduksi että kudonta on hyvin tiivis ja kierteistä tulee tehdä napakat.

– Aloita kierteiden tekeminen jakamalla nipun langat kahteen osaan. Kierrä molempia osia samaan suuntaan yhtä paljon (esim. myötäpäivään). Tämän jälkeen laita niput vierekkäin ja kierrä ne yhdessä vastakkaiseen suuntaan. Tee päähän solmu. Toista jokaiselle lankanipulle.

– Hapsuta liinan molemmat päät ja tarkista lopuksi vielä kaikki hapsut. Korjaa, jos löydät hapsuja, joissa esim. kierre on löystynyt.

 

Tältä näyttää videossa hapsutettu liina päälläni.

 

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.


3 thoughts on “Näillä ohjeilla jokainen pystyy tekemään itse kierrehapsut kudottuun kantoliinaan tai huiviin

  1. Fantastic blog you have here but I was wanting to know if you knew of any community forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really love to be a part of group where I can get suggestions from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!
    Rexuiz Shooter

Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.