Miten säästät tuhansia… ja kuinka valmistat jalometallikorut vaivattomasti ilman kalliita työkaluja ja monimutkaisia työvaiheita

Tämän artikkelin tekstiosuuden lukemisen menee lukijasta riippuen n. 5 minuuttia.

Tällä elämäni ensimmäisellä blogipostauksella avaan omalta osaltani oikotien ja oven, ammattisalaisuuksia myöten käsityön ihmeelliseen maailmaan. Kerron avoimesti onnistumisten ja epäonnistumisten kautta hyväksi todetuista rahan arvoisista vinkeistä. Saat runsaasti ohjeita mm. tekniikoista, menetelmistä, työvälineistä ja materiaalihankinnoista, joilla käsityönparissa ammatikseen tai harrastusmielessä työskentelevät voivat säästää halutessaan jopa kymmeniä tuhansia tunteja aikaa ja tuhansia euroja riihikuivaa rahaa.

 

Itse tehdyssä on sitä ”jotain”, mitä rahalla ei saa

Muistan vieläkin elävästi sen onnistumisentunteen ja mielihyvän, kun sain n. 15 vuotta sitten valmiiksi elämäni ensimmäisen omin käsin tehdyn hopeakorun.

Vaikka koru oli vaatimaton sekä nykymittapuulla omiin silmiin visuaalisesti ja teknisesti todella kömpelö, olin aikaansaadusta todella innoissani.

Ensikosketus isohkojen rautaisten taontaesineitten sijaan jalometalleihin oli puoleensa vetävä, tunnelmaltaan jopa maagista.

 

Myös Sinä pystyt lähes mihin tahansa, jos vaan annat oikeaa polttoainetta luovuudellesi ja kyvyillesi- polttoainetta, joka saa kyvykkyytesi taianomaisesti lentämään

Olin aina luullut, että omilla isoilla kämmenilläni ja nakkisormillani ei tarkkuutta vaativia pienesineitä pysty tekemään, mutta väärässä olin.

Jopa kellosepän tarkkuutta vaativissa yksityiskohdissa on enemmänkin kyse tekniikasta ja työkalujen hallinnasta, kun synnynnäisestä kädentaitolahjasta.

Uskallankin väittää, että jokainen joka kykenee pitämään kynää kädessään ja osaa kirjoittaa, osaa myös oikeita tekniikoita ja työkaluja käyttäen tehdä omilla käsillä mitä ihmeellisempiä teoksia.

KYLLÄ, myös Sinun sisälläsi asuu mitä ihmeellisempiin asioihin yltävä luovuus ja kyky toteuttaa lähes mitä tahansa. Uuden luonti ei ole vaan taiteilijoitten, innovaattoreiden ja alan ammattilaisten yms. etuoikeus.

Se, mikä tuntuu tällä hetkellä mahdottomalta, onkin yhtäkkiä mahdollista, jopa naurettavan yksinkertaista. Salaisuus piilee oikeassa ”polttoaineessa”- teknikoissa, asianmukaisissa työvälineissä ja oikein toteutetussa työjärjestyksessä.

Ennen kaikkea kyse on kuitenkin asenteestasi, siitä, miten paljon olet valmis tekemään töitä ja uhraamaan aikaa ja rahaa ja miten paljon olet valmis sijoittamaan tavoittaaksesi tietyn haluamasi asian, tai unelman.

 

Ei tarvitse olla ”seppä” syntyessään, lähes kaikki on opittavissa- jopa nopeammin, kuin uskotkaan

Samoin kun valmistustekniikat, myös ammattitasoinen luovuus on erityyppisillä teknikoilla kehitettävissä/ opittavissa. Siitä olen itse elävä esimerkki. En ole missään tapauksessa seppä syntyessään.

Mikään osaamisestani ei ole tullut äidinmaidossa, vaan kaikki minkä osaan, on oppimisen ja harjoittelun tulosta. Eli olkoon sitten kyse käsityötaidosta tai luovuudesta/ innovatiivisuudesta, nämä ovat kaikki halutessasi opittavissa.

Itse tulin aikanaan (2002) pienyrittäjänä Suomeen opiskelemaan taontakoruja. Koruista en tiennyt muuta, kuin sen, että taontakoruille oli silloin turistien ansiosta Pärnussa kova kysyntä.

Sitä en kuitenkaan osannut parhaassa mielikuvituksessakaan aavistaa, että alkuperäisen suunnitelman mukaisesta 3 kuukauden kurssista muodostuisi lähes kymmenen vuoden korualan opinnot (amo, AMK, Korutaiteen erikoisopinnot, YAMK).

Itse olen uurtanut oppeja lihasmuistiin pitkän linjan kautta. Mutta usko pois, oikeilla teknikoilla pystyt tekemään mitä ihmeellisempiä asioita niin paljon nopeammin, mitä ikinä uskotkaan.

 

”Kermat päältä” – kerron, miten säästät tuhansia euroja ja kymmenentuhansia tunteja

Hakeutuessani artesaaniopintojen jälkeen muotoilukoulutukseen, olin vannoutunut perinteitä kunnioittava seppä. Olin käsityöläinen, jolle taidepainotteisessa muotoilukoulussa ei ”outo” taidemaailma avautunut ollenkaan. Hyväksyin ainoastaan luonnonmateriaalit ja perinteiset valmistustavat.

Käsityötaidot olivatkin minulle jopa niin tärkeät, että käytin lähes kaiken vapaa- aikani tekniikoitten harjoitteluun ja uusien taitojen oppimiseen. Toisaalta, mitä sillä vapa-ajalla muutakaan olisin tehnyt, kun huvitteluun ei pahemmin edes jäänyt rahaa.

Kaikki ”ylimääräinen” meni lähes aina työkalujen, jalometallien ja jalokivien hankintaan. Jalometallien työstö, kivenistutus ja gemmologia olivat muodostuneet minulle eräänlaiseksi pakkomielteeksi.

Olen käyttänyt taitojeni kehittämiseen kymmeniä tuhansia tunteja ja valtavasti rahaa. Olen tehnyt lukemattoman määrän virheitä, joista olen kantapään kautta oppinut. Olen oppiessani hikoillut satoja litroja hikeä ja vuotanut verta. Edes murtunut jalka ja menetetty sormenpää ei saanut pysymään pajalta pois.

Teidän, ketkä haluatte oppia ja kehittyä käsityöläiseksi joko harrastus mielessä, tai kokeilla onnea ammattilaisena, ei tarvitse käydä yhtä hidasta ja tuskallista polkua, kun minä.

Itse jouduin kaiken koulutukseni ja uhrauksen jälkeen perheen lisääntyessä toteamaan valitettavan tosiasian- käsityöllä ei oikein elä. Liian moni rinnastaa käsityön massatuotettuun, joten ei ole valmis maksamaan ”ylimääräisestä” ajasta, jonka käsillä tekeminen vaatii.

Jotta ammattitaitoni kehitykseen käytetty aika, raha ja energia eivät menisi täysin hukkaan, olen ottanut missioksi jakaa ”kermat päältä”.

Eli tulen avaamaan halukkaille askel askelelta tietoa, menetelmiä, teknikoita yms. joilla käsityöstä kiinnostuneet pystyvät tekemään korkealaatuista jälkeä kuukausissa, viikoissa, päivissä, tunneissa, tai jopa minuuteissa.

 

Terve itsekkyys auttaa tavoitteessa eteenpäin

Olikin hieno asia, että koulutiloissa sai työskennellä halutessaan läpi yön. Kuitenkin inspiraation iskiessä parin kilometrin etäisyys kämpältä pajalle olisi ollut liian pitkä matka, joten kotoa kerrostalokeittiöstä löytyikin työpöytä, pölkky alasimineen ja iso kaasupullo juotostöitä varten.

Naapurit varman olivatkin todella ilahtuneita, kun paperin ohuitten opiskelijakämpän seinin läpi kuului jatkuvasti vasaran paukahtelua ja letkuporakoneen hyrinää.

Koulussa pakkomielteeni jalokiviä ja jalometalleja kohtaan alkoi jopa muodostumaan ongelmalliseksi. Itseilmaisutaito yksinkertaisilla menetelmillä kierrätysmateriaaleja käyttäen oli enemmän arvossa, kun lihasmuistiin kaiverrettu perinteinen kultasepäntaito.

Minulta uhattiin jopa takavarikoida viilat, kun en jääräpäisesti suostunut tekemään edes harjoitustöitä synteettisistä materiaaleista ”leikkaa liimaa” menetelmällä.

Sain pidettyä kuitenkin viilat, kun osoitin, että pystyn halutessani valmistamaan korun myös kierrätysmateriaalista, perinteisiä kultasepäntekniikoita käyttämättä.

Halusin halvoista materiaaleista huolimatta koruun arvon tuntua. Kiersin minulle annetun haasteen/”ongelman” sillä, että perinteisen kivenistutusmenetelmän sijasta yhdistin jalokiviä imitoivat muoviosat siimalla mattahiottuun, kuviosahattuun muovilautaseen.

 

Vaikka olet moniosaaja, kaikkea ei kuitenkaan kannata tehdä alusta lähtien itse

Vannoutuneena käsityöläisenä piti tehdä kaikki alusta loppuun itse. Kunnes yksi lause kokeneelta opettajaltani sai muuttamaan aikaisemmat käsitykseni ja juurtuneen ajatusmaailman.

Lause meni jotenkin näin: ”Kun sun on pakko tehdä käsityötä kunnioittaen kaikki alusta lähtien itse, pitäisikö sun louhia myös jalometallit itse?!”

Sillä hetkellä tajusin, eihän siinä olekaan mitään järkeä, että tekee käsityönä pienellä vivahde-erolla alusta lähtien asioita, joita saa puolivalmisteina tai valmiina esim. valimoilta, jälleenmyyjiltä yms. huomattavasti käsintehtyä nopeammin ja kustannustehokkaammin.

Useasti kuulee ihmisten sanovaan, että jos tekee itse, se ei maksa mitään. Olen kuitenkin vahvasti eri mieltä. Aika on mielestäni yksi tärkeämmistä asioista täällä maanpäällä. Kun ei ole aikaa, ei ole mitään muutakaan.

Myöskin liiman käyttö on ollut esim. aidon kivenistutustaidon rinnalla ”pyhän häväistys”. Nyt kuitenkin mielipiteeni on myös siltä osin pehmeämpi.

Jos taitosi eivät riitä syystä tai toisesta perinteiseen kivenistutusteniikkaan, on parempi vaihtoehto käyttää liimaa, kun jättää tekemättä kokonaan. Eli ei niinkään, ”miten”, vaan enemmänkin ”mitä”, etenkin siinä tapauksessa, jossa lopputuloksesta ei ole tulossa tekniikan taidonnäyte.

 

PS. Ennen tämän postauksen ohjeita mainittakoon vielä, että Kätevästi kaikkea kaunista kaikki blogipostaukset visuaalisen sisältöineen on tuotettu oppimis- ja harrastusmielessä täysin omakustanteisesti, ilman minkälaista ulkopuolista rahaa.

Tärkein moottori ja motivaattori blogin sisällöntuotannolle olettekin Te- Kätevästi kaikkea kaunista yhteisö! Joten tuki ja kannustus teiltä on elintärkeää!

Olisikin todella hienoa, jos voisitte edes pienin elein ilmoittaa miten ollaan onnistuttu tai epäonnistuttu. Ilmoittautukaa blogin tilaajaksi, jos koette meidän postaukset itsellenne hyödyllisiksi.

Seuratkaa Kätevästi kaikkea kaunista Facebookissa ja liittykää suljettuun ryhmään käymään aiheeseen liittyvää avointa monipuolista keskustelua.

Tykätkää postauksistamme, jos siihen on aihetta/ koette, että niistä on teille hyötyä. Jakakaa, jos postauksistamme voisi olla iloa myös muille. Mutta yhtälailla myös rakentava kritiikki on tervetullutta.

Teitä sydämestä kiittäen

Ivary ja Maiju

Seitsemän esimerkkiä nopeasti ja vaivattomasti valmistettavista koruista, joihin on hyödynnetty puolivalmisteita

 

 

1 Riipuspohja ja pyöröhiottu Spektroliitti

 • Tarkista, että kivi istuu korupohjaan kuten “kenkä jalkaan”. Eli kiven olisi hyvä olla sopiva-  ei liian ahdas, muttei liian väljäkään. Ladukkaat kivet ovat tarkkojen mittojen mukaiset, mutta halvimmissa ja käsinhioituissa saattaa olla mittaeroja, joten sopivuuden tarkaistaminen ennen liiman sekoitusta on paikallaan.
 • Sekoita epoxy liimaa (5 min. kirkas) ja laita sitä “pisaran” verran pohjaan. Jottei liima pursua kiven reunojen yli näkyviin, sitä kannattaa laittaa “sopivasti”/ maltillisesti
 • Paina kivi paikoilleen ja pidä muutama minutti sormipuristuksessa

2 Korvakorupohjat (kupilla) ja pyöröhiotut Ametistit

 • Valitse samankokoinen pohja ja kivi (esim. 5 mm, kuten ohjeessa)
 • Sekoita epoxy liimaa ja laita sitä sopiva tippa korvakorupohjaan
 • Paina kivi paikoilleen ja pidä sormipuristuksessa muutama minuutt

3 Korvakorutapit kruunuistukalla (kuusi kynttä) ja viistehiottu Topaasi

 • Valitse samankokoinen pohja ja kivi (esim. 4 mm, kuten ohjeessa)
 • Aseta kiven taulu (eli kiven päällipuoli) pöytää vasten
 • Paina korvakorupohja kiven päälle, niin että kuuluu pieni naksahdus

4 Korupohja avoimella takaosalla ja väkäsillä/ kynsillä (ei jalometallinen)

 • Varmista kiven sopivuus ja aseta se korupohjaan (nämä on tarkoitettu pyöröhiotuille kiville, mutta “väärinpäin” laitettu viistehiottu kivi on mielenkiintoinen)
 • Paina punsselilla (tai paremman puutteessa esim. puukynällä) väkäset/ kynnet kiinni kiven päälle
 • Riipukseen lisätään lopuksi lenkki ja korvakoruihin korvakorukoukku
Korupohja kynsillä (pyöröhiottu kivi)

Korupohja kynsillä (viistehiottu kivi)

Korvakoru valmiista korupohjasta ja kivestä

5 Korupohja avoimella takosalla ja viistehiottu Granaatti

 • Varmista kiven istuvuus
 • Sekoita liima ja levitä esim. nuppineulan kärjellä ohut liimakerros korupohjaan
 • Aseta kivi paikalleen ja anna kuivua viitisen minuuttia

6 Riipus helmipohja ja puoliväliin porattu helmi

 • Varmista, että helmi sopii tappiin
 • Sekoita liima ja laita esim. nuppineulan kärjellä pieni tippa riipuspohjan tapin päähän
 • Työnnä tappi helmen reikään ja pidä sormipuristuksessa muutama minuutti

7 Korvakoru helmipohjat ja puoliväliin poratut helmet

 • Sekoita liima ja laita esim. nuppineulan kärjellä pieni tippa korvakorupohjien tappeihin
 • Työnnä tapit helmien reikiin ja pidä sormipuristuksessa muutama minuutti

Epoxy liimaa sekoittaessa molempia liimaseoksia tarvitaan yhtä paljon ja sekoittamisessa kannattaa olla huolellinen, jotta liimasta tulee vahvaa ja se kuivuu kunnolla. Työskentelyaikaa käyttämälläni  liimalla on n. 5 min ennen kuin liima kuivuu (vaikka liima on kosketuskuiva minuuteissa, niin lopullinen kuivuminen/ täysi lujuus saavutetaan vasta n. 24h kuluttua).

 

Linkkejä puolivalmisteiden ja jalokivien hankintaan

Riipuspohjat

Korvakorupohjat

Jalokivet

Helmet

Epoxy , eli kakskomponenttiliimaa saa useista marketeista, esim. Prismasta ja nettikaupoista, kuten Verkkokauppa.com, Puuilo

 

Ja kultasepän työkaluista, puolivalmisteista ja tarvikkeista kun tietää nämä kolme, pääsee jo hyvin pitkälle:

 • SAR-Machine Oy (Todella hyvä palvelu ja hyvät tuotteet ja tuotemerkit poikkeaa paljon Rasmussenin ja Sargentan valikoimasta)
 • Rasmussen (Myyvät käytännössä samoja asioita kuin Sargenta, mutta verkkosivut ovat puutteelliset ja hankala käyttää. Soittamalla pääsee yleensä helpommalla kun monimutkaisilla sivuilla navigoimalla)
 • Sargenta.se (Sargentalta kannattaa tilata katalogi, ja kuten he itse mainitsevat, katalogin kannessa “Kaikki jalometallitöihin & koruntekoon”  on heillä todella hyvä kuvasto puolivalmisteista.)

 

 


2 thoughts on “Miten säästät tuhansia… ja kuinka valmistat jalometallikorut vaivattomasti ilman kalliita työkaluja ja monimutkaisia työvaiheita

 1. Näitä videoita on mukava katsella ja blogiakin luin nyt ensimmäistä kertaa. Olen kymmenisen vuotta itse tehnyt koruja lähinnä hopeasta, kivistä ja makeanvedenhelmistä. Tänään juotin, taoin, hioin ja filssasin loppuun yhden sormuksen, johon huomenna istutan kiven ihan perinteisesti.

  Samoista paikoista näköjään ostamme materiaalimme. Kankurinaitan Arin sekä työväenopiston ja Suutarisen Tuijan kursseilta on oppi haettu ja lähinnä harrastuksena teen. Oikeassa olette, ei tällä hommalla taida oikein elää, mutta kivaa se on. Kiitos blogikirjoituksesta, jään seuraamaan sivujanne.

  Anne

  1. Kiitos Anne hienosta palautteesta!
   Mukava kuulla, että myös korualan ihmiset ovat löytäneet tämän blogin.

   Näin on, käsityötä rakastavalle tämä intohimo on kuin kaksiteräinen miekka, joka ottaa omansa aina jostain. Joko on kivaa käsitöitä tehdessä, muttei ole pahemmin rahaa, tai sitten on talous kunnossa, muttei aikaa käsityölle. 😀

   Toivottavasti käsityö nousee vielä joskus uudelleen arvoonsa niin, että sillä voisi vaivattomasti elää.

   Ivary

Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.