Kätevät niksit niittien kiinnittämiseen -tuunaa kiinnostavia yksityiskohtia vaatteisiin ja asusteisiin!

Sirkat, purjerenkaat, nepparit, niitit, painonapit, farkun napit jne. ovat käteviä ja käytännöllisiä osia vaatteisiin ja asusteisiin. Niitä käyttämällä saa myös näyttävyyttä, tyyliä, asennetta ja mielenkiintoisia yksityiskohtia laukkuihin, nahkatakkeihin, arkivaatteisiin, juhlapukuihin ja vaikka sisustustekstiileihin, koristeisiin tai koruihin. Kiinnitykseen voi käyttää (hermoja riekaleiksi repivää) muoviläpyskää ja vasaraa, pihtejä tai näppärää konetta/pressiä.

 • Neppareilla, niiteillä ym. saa vaatteisiin/asusteisiin käytännöllisyyden lisäksi asennetta ja tyyliä
 • Neppareiden käyttö sujuu parhaiten laadukkailla välineillä
 • Näin niittikone toimii: nopea pisara-avaimenperä
 • Pieleen menneiden niittien, purjerenkaiden ym. irrottaminen 

Muistan, miten aikanaan neppareiden ja painonappien kiinnitys oli yhtä tuskaa. Koitin vältellä niiden käyttämistä viimeiseen saakka, sillä lähes joka kerta meni jokin vikaan! Muovinen asennusläpyskä ja vasara tuntuivat hankalilta, epävarmoilta ja riskialttiilta käyttää kovalla vaivalla tehtyyn vaatteeseen. Jos asennus menee vikaan, voi esim. nepparin hampaat repiä pahimmillaan kankaan piloille.

Vaatetusopintojen aikana rakastuin niittikoneeseen. Voi sitä autuutta, kun esim. sirkkojen laittaminen korsetteihin ja juhlapukuihin kävi yllättävän vaivattomasti ja hauskasti!  Vaatteita ei enää tarvinnut suunnitella siten, että välttäisi niiden käytön kokonaan!

Sirkat ovat käteviä korsetin nyörien pujottamiseen

Kouluaikojen jälkeen en pitkiin aikoihin käyttänyt sirkkoja, niittejä yms. oikeastaan lainkaan (koska se oli koneen puutteessa jälleen hankalaa). Esikoiseni synnyttyä hurahdin kestovaippoihin. Ompelin niitä kone sauhuten ja hankin ihanan kuosisia vaippakankaita ja tarranauhoja. Ne vaipat palvelivat kahden vanhemman tytön vaippa-ajat, mutta kuopuksen synnyttyä innostuin korvaamaan kulahtaneet (ja jo kyllästyttävät) vaipat uusilla. Tällä kertaa teki mieli hifistellä vielä enemmän ja halusin ompelemiini vaippoihin muoviset kam –nepparit! Sain tutultani lainaan kam-neppipressin, joten uskalsin ryhtyä hankkeeseen. Neppien kiinnittäminen oli hauskaa ja koukuttavaa puuhaa ja vaippatehdas pyörikin kiihkeästi muutaman viikon.

Muutamia vuosia sitten ompelin pohjanmaalla lomaillessani laukkua nahasta ja kantoliinakankaasta. Halusin siihen ehdottomasti niittejä kahvoihin ja niiden pidikkeisiin kestävyyden ja ulkonäönkin vuoksi. Kävin laitattamassa ne suutarilla, sillä en luottanut kotikonstein asennettaviin niitteihin (ja taitooni kiinnittää niitä paksuun nahkaan). Mieheni kauhisteli myöhemmin niittauksen hintaa (16 niitin laittaminen maksoi n. 20€) sekä laatua (niiteissä oli jälkiä leukojen reunoista). Eikä mennytkään kauaa, kun sain syntymäpäivälahjaksi niittikoneen (ja pikkuhiljaa kasvavan kokoelman erilaisia ihania niittejä, osia ym.)!

Voi miten innoissani siitä olin, kun vihdoin oli paljon vaivattomampaa toteuttaa monia ideoita, joista olin vain haaveillut. (On todella ärsyttävää, jos mielessä on loistava idea, jota ei pysty toteuttamaan haluamallaan tavalla työvälineiden puutteessa!) Niittikone oli investointi, jota en itse olisi malttanut tehdä (nyt en tajua miksi?), mutta olen tuhansia kertoja kiittänyt siitä miestäni ja se on todellakin maksanut itsensä takaisin.

Niittien säilytys

Tässä osa tämänhetkisestä niittivarastostani

Neppareilla, niiteillä ym. saa vaatteisiin/asusteisiin käytännöllisyyden lisäksi asennetta ja tyyliä

Niiteillä, neppareilla ym. voi koristella vaatteita ja asusteita. Niiden avulla voi luoda mielenkiintoisia yksityiskohtia, asennetta ja tyyliä. Sijoittelu, muoto ja määrä vaikuttavat siihen, millaisen viestin niillä haluaa antaa. Esim. runsain niitein koristellen nahkatakista voi saada hyvin asenteellisen ja vahvan näköisen, mutta hillitysti sirkoin koristellut farkut voivat olla hyvinkin herkät ja tyylikkäät.

Niittivyöt

Sirkoin koristellut farkun taskut ja niittivöitä

Koristeelliset niitit, jotka voi asentaa ilman apuvälineitä, ovat käteviä silloin, kun käytännön hyötyä ei tarvita, vaan ainoastaan koristusta. Koristeniittejä voi ostaa esim. Cybershopista, Antassusta tai Hoopee.fi:stä.Kirppareilta voi myös löytää käytettyjä nahkavöitä ym. asusteita, joista niitit on mahdollista irrottaa uusiokäyttöön. Valmiidenkin vaatteiden tuunaus niittien avulla on hauskaa ja luovaa puuhaa.

Niitit ovat erittäin käteviä ja käytännöllisiä etenkin paksuista materiaaleista tehdyissä vaatteissa ja esim. laukuissa. Saumakohdat, jotka altistuvat kovalle rasitukselle, saa huomattavasti kestävämmiksi niittien avulla. Jos ei luota pelkkään ompelusaumaan, on niitti hyvä ratkaisu (ne on mahdollista asentaa myös piiloon, jollei halua korostaa).

Nepparit, painonapit ym. ovat hyvä vaihtoehto ommeltaville napeille. Nepparit ovat kätevämpiä avattavia kuin nappi/napinläpi yhdistelmä ja ne vaikuttavat myös asun/asusteen ulkonäköön.

Sirkat ja purjerenkaat ovat monikäyttöisiä nyörikujien aukkoihin, korsetin nyörejä varten, koristeeksi, laukun nyöriaukoiksi jne.

Kestovaippoihin sopii parhaiten muoviset Kam- nepparit. Niitä voi toki käyttää myös esim. lasten vaatteissa (ovat iloisen värisiä), jos pitää niiden ulkonäöstä. Asentamiseen tarvitaan Kam-neppareille tarkoitetut pihdit tai pressi.

Neppareiden, niittien ym. käyttö sujuu parhaiten laadukkailla välineillä

Nepparit, niitit ym. kiinnitetään kankaaseen joko vasaran ja muovisen asennustyökalun avulla, pihdeillä tai niittikoneella. Nahkapaska on hyvä apu reikien tekemiseen (monet niitit ym. vaativat reiän teon kankaalle/nahalle, josta niitti laitetaan läpi).

nahkareijitin

Nahkapaska, eli rei’itin

Erilaisille ja erikokoisille niiteille, neppareille, sirkoille ym. tarvitaan aina omanlaisensa kiinnitysleuat, jotka täytyy vaihtaa pihteihin tai koneeseen ennen asennusta.

Esimerkiksi neppareiden asennukseen tarvitaan neljä erilaista leukaa (naaras-kanta ja uros-kanta pareille molemmille omansa). Niiteille riittää kaksi leukaa.

Yksinkertaisin asennusapuväline on muovinen työkalu/läpyskä. Siinä on (tai siihen on laitettava) molemmissa päissä erilaiset leuat, joihin laitetaan nepparin/niitin kappaleet. Muoviläpyskä suljetaan haluttuun kohtaan kankaalle ja naputetaan niitti/neppari/sirkka kiinni vasaran avulla lyömällä läpyskän päältä. Joillain merkeillä (esim. YKK) on työkalu ostettavissa erikseen ja nepparipakettien mukana tulee (muoviset) leuat, joita voi käyttää sekä muovisen työkalun, että pihtien kanssa. (Itselläni on vakavan kielteisiä tunteita kyseistä vehjettä kohtaan, mutta hyvähermoiset varmaan saavat senkin avulla onnistumaan.)

Nepparipihdit

Niittien/nepparien ym. kiinnittäminen on sujuvampaa ja mukavampaa pihtien avulla kuin vasaralla. Pihtien lisäksi tarvitaan myös erilaisia leukoja, joita saa ostettua nepparien ym. mukana. Tietyn merkkisille pihdeille on omat mallinsa.

Leuat kiinnitetään pihteihin, asetetaan nepparien/niittien osat paikoilleen leukoihin, kohdistetaan haluttuun kohtaan kankaalla ja puristetaan pihdeillä kiinni.

Tästä videosta näkee miten nepparipihtejä käytetään.

Niittikone on loistava ja pitkäikäinen työväline

Niittikone on ehdottomasti hintansa arvoinen työväline. Sen avulla saa painettua niitit ym. kiinni helposti ja kevyesti ja ennen kaikkea tarkasti. Monikerroksinen paksu nahkakaan ei ole ongelma!

Niittipressi

Oma niittikoneeni on hinta-laatusuhteeltaan hyvä

Niittikoneen voi hankkia esim:

 • Omakorusta (samanlainen kuin oma koneeni, voin lämpimästi suositella) Samalta sivulta löytyy myös leukoja kyseiselle koneelle.
 • Kangastukusta (sisältää myös 1000kpl neppareita ja leuat 12mm kansineppareille)
 • Jyväskylänkangaskaupasta (Kam-neppikone muovisille kam-neppareille) ja sille leukoja

 

Leuat niittikone

Neppareille, purjerenkaille ja niiteille on kaikille omat leuat

Oman koneeni käyttö on hyvin yksinkertaista. Toinen leuka kiinnitetään kierteillä koneen ylempään osaan ja toinen leuka asetetaan rungossa alhaalla olevaan reikään. Leukojen vaihto ja niittien ym. asennus on nopeaa ja kätevää.

Leukojen säilytys

Tähän mennessä kertyneet leukani

purjerenkaat ja sirkat

“Lunttilappuni”, josta voin katsoa mitä niittejä minulla on varastossa ja toimii hyvin etenkin neppareiden muistilappuna (mitkä osat kuuluvat yhteen).

Näin niittikone toimii: nopea pisara-avaimenperä

Käytin purjerengasta jonka ulkohalkaisija on 1cm ja sisähalkaisija 0,6cm. Niitit ovat pieniä strassiniittejä. Lähes vastaavia voi ostaa esim. antassusta.

 • Leikkaa kaksi samanlaista palaa nahasta ja liimaa ne yhteen esim. maitoliimalla
 • Valitse niitit ja purjerengas
 • Merkitse reikien kohdat
 • Tee sopivankokoiset reiät nahapaskalla (niiteille pieni, purjerenkaalle isompi renkaan sisähalkaisijan kokoinen)
 • Sovita niittejä reikiin
 • Laita purjerengas paikalleen reikään, laita sopivat leuat niittikoneeseen, aseta nahka purjerenkaineen alemmalle leualle ja laita vastakappale paikalleen. Purista kiinni.
 • Laita pienet niitit paikoilleen reikiin (urospuoli läpi reiästä ja naaras kiinni urokseen toiselta puolelta), vaihda sopivat leuat ja purista niitit kiinni.

niittikoneen käyttö

Nahka-niitti avaimenperä

Avaimenperä avainnipussa

Pieleen menneiden niittien, purjerenkaiden ym. irrottaminen

Aina ei asennus onnistu parhaimmillakaan laitteilla. Jos kappaleet on liikahtaneet paikaltaan tai osat eivät ole kunnolla kohdillaan leukojen välissä, voi esim. niitteihin tulla rumia jälkiä leuoista. Niitit voi onneksi irrottaa sivuleikkureilla. (Pihtien ja sivuleikkureitten hankintaan löytyy vinkkejä ja linkkejä mm. edellisestä blogikirjoituksestani.)

Katkaisupihdit

Isommilla sivuleikkureilla on kevyempi katkaista niitti, mutta pienempi mahtuu paremmin niitin väliin.

 • Aseta sivuleikkurit niitin juureen ja purista
 • Leikkaa niittiä eri suunnista niin kauan että se katkeaa
 • Samaan reikään voi laittaa uuden niitin

Niitin poistaminen

Joskus sirkka tai purjerengas ei kiinnity kauniisti, vaan joku reuna voi jäädä hieman ryttyyn.

 • Avaa nurjalta puolelta purjerenkaan reunoja pihtien avulla joka puolelta niin kauan, että purjerengas irtoaa
 • Voit laittaa uuden renkaan samaan reikään

Purjerenkaan postaminen nahasta

Niittikone on työtä huomattavasti helpottava apuväline. Kun kerran investoi vähän, säästää myöhemmin hermoja ja aikaa. Kaikkia osiakaan ei tarvitse ostaa välttämättä kerralla, vaan pikkuhiljaa tarpeen mukaan.

Niittien prässääminen

Nahasta ja kantoliinasta ompelemani laukku, johon niitit olivat ehdottoman tarpeelliset

 

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.

 

 


Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.