HINTASOTAA VOL 2- alas poljettujen ammattikuntien vastaisku

Suostuisiko esim. sinä, tai puhumattakaan ammattimyyjästä, myymään hyväkuntoisen käytetyn auton n. 20-50 eurolla, tai polkupyöräsi 20 sentin metalliromuhintaan, samalla periaatteella, kun nykyisin kuluttajat arvioi/ hinnoittele hyväkuntoisia jalometallikoruja jalometallien metalliromunhinnoilla?

Suostuisiko kahvilat myymän kahvinsa n. 10 sentin omakustannehintaan ja pullat muutamilla senteillä jauhon kilohintaan pohjautuvasti, maksamatta työstä ja valmistuskustannuksista, samalla periaatteella, mitä nykytrendin mukaisesti odotellaan käsityötuotteilta?

Tyytyisikö logistiikka-alan ammattilaiset ja taksikuskit, jos saisivat palkaksi vaan bensarahat, koske he tykkäävät muutenkin ajaa?

Tätä lista voisi jatkaa loputtomiin, mutta uskon, että pointti kävi selväksi. Jos kääntääkin käsityöläisiin kohdistuvat kuluttajaodotukset muihin ammattikuntiin kohdistuvaksi, niin yhtälö alkaa näyttää melko absurdilta, vai mitä olet mieltä?

JOTEN…

Hyvät ystävät, käsityöläiset, taitelijat, pienyrittäjät tms. käsillä tekevät ja luovan alan työskentelijät, käännettään tämä järjettömyyden rajalla luistanut kelkka viimeistän nyt yhteisvoimiin taas toisinpäin!

Eli kehotan teitä käsityön arvon puolesta lippua ylhäällä pitäviä käyttäytymään muita ammattikuntia kohtaan kokeilumielessä samalla mitalla, miten muitten ammattikuntien edustajat käyttäytyvät tällä hetkellä luovan alan työskentelijöitä, pienyrittäjiä ja käsityöläisiä kohtaan.

Kun seuraavan kerran ostatte jonkun tuotteen, tai palvelun, kyseenalaistakaa avoimesti lapussa olevaa hintaa, rohkeimmat voivat jopa pyytää uuden, ainoastaan materiaalikustannuksiin pohjautuvan hinnan, samoin, kun käsityöläisten odotetaan tekevän.

Eli otetaan yhteisvoimiin avoimesti kantaa käsityöammattikuntia selvästi alas ajavalle järjettömyydelle, jossa valtaosa kuuluttajista sivuttaa omalla kulutusasennella törkeästi valmistukseen vaadittavan ammattitaidon/ koulutukset, suunnittelun, monivaiheiset valmistusprosessit, markkinointi- ja myyntityön yms. yms. yms.!!!

MIKSI?

Teollisuuden ja ahneitten sijoittajien yms. jatkuvaan kasvuun pyrkivä roistoasenne, jossa hintoja poljetaan aina valmistajan/ tuottajan kustannuksilla, jossa työntekijät nähdään ainoastaan menoerinä, jossa käytettään surutta pilkkahintaan hyväksi kehitysmaitten luonnonvaroja, jossa harrastetaan modernia orjatyötä (hyväksikäytetään heikossa asemassa olevia ihmisiä mm. lapsityövoimaa epäinhimillisissä työolosuhteissa käsittämättömillä pienillä korvauksilla/ ”palkalla”) yms. on saanut aikaan sen, ettei ihmiset enää tajua ja ymmärrä mitä kaikkea valmiin tuotteen kaupan hyllyyn saamiseksi on vaadittu.

Erityisen ankarasti tämä teollisuuden ja ahneitten sijoittajien aivopesu nykyiseen täysin järjettömään kertakäyttöiseen kulutuskulttuurin on rokottanut pienyrittäjiä ja käsityöläisiä.

Nykykulttuuri on johtanut siihen, että muut ammattikunnat saa tehdä luvallisesti jopa törkeäksi luokiteltava voittoa, mutta kuluttajat katsovat heti vinoon ja jopa arvostelevat ankarasti, jos käsityöläiset yrittää saada edes omia pois. Eli on täysin järjetöntä, että toisin, kun käsityöläiset, muitten ammattikuntien edustajat ovat hyväksytysti oikeutettuja palkkaan.

Kun käsityöläinen suunnittelee asiakkaalle tuotteen, se pitäisi tehdä käytännössä ilmaiseksi (jotta saa ylipäätänsä tilauksen), jos taas esim. arkkitehti, juristi, konsultti, markkinointitoimisto tms. tekee luovaa suunnittelutyötä, he saavat surutta pyytää asianmukaiset korvaukset.

Jos käsityöläinen pyytää palkkaa työlle, joka vaatii taitoa (lukemattomien asiakkaille näkymättömien työvaiheitten hallintaa) ja teollisuuteen/ massatuotantoon nähden erittäin hitaasti etenevälle valmistusprosessille, pitää kuluttajat hintoja järjettöminä, hatusta vedettyinä, tunnearvoon pohjautuvina yms.

Jos taas teollisuus pyytää esim. iPhonesta lähemmäs tuhatta euroa, vaikka tuotannonkustannukset ovat kehitysmaitten riiston ja järjettömän massatuotannon ansiosta saatu parin kympin paikkeille, se on kuluttajille OK!?

Myös valtaosalle Suomalaisista on OK maksaa baaritiskillä massatuoteituista ”virvokkeista”- oluesta, viinapaukusta, tai lasillisesta viiniä kympin verran, vaikka tuotannonkustannukset muodostuvat senteistä, mutta auttaa armias, jos käsityöläinen pyytää edes maltillisia katteita aikaa ja vaivaa vievälle työlle.

Todennäköisesti moni maalaisjärjen hukannut ja käsityötaidoista etääntynyt ajattelee tässä vaiheessa, ettei käsityö ammattina ole ns. oikea ammatti/ että ilman käsityötuotteita voi tulla hyvinkin toimeen, toisin kuin ilman ns. oikeita ammattikuntia. Tämä on osittain perusteltuakin, mutta kun taas ajatellaan asiaa hieman laajemmin, niin yhtä hyvin voitaisiin luopua kaikesta muustakin, mikä ei ole välttämätöntä ja selviytymisen kannalta elintärkeää.

Maailma on nimittäin pullollaan tavaraa ja palveluita, joita emme olemassaolomme kannalta tarvitse. Silti vain harvat, jos kukaan lähtee systemaattisesti omalla kulutuskäyttäytymisellä alas ajamaan viihdeteollisuutta, peliteollisuutta, muotisuunnittelua ja muotoilua, huvimatkustelua, ammattiurheilua, kulttuuritoimintaa, tai vaikkapa suurinta kulutusjuhlaa, joka kuuluisi olla ehkä jopa turhuuden kärkipäässä, eli joulua yms. yms. yms.

Eli yhtä turhaa, kun on esim. korut, on myös kaikki muu koristaminen, sisustaminen, somistaminen yms. puhumattakaan plastiikkakirurgiasta, kosmetiikka- ja hajuvesiteollisuudesta ja muotisuunnittelusta, jotka ovat välttämättömän elämämme kannalta täysin turhaa.  Samoin myös taas muodissa olevat rannekellot, joista kyllä maksetaan helposti satoja, tuhansia, kymmeniä tuhansia, tai jopa satoja tuhansia euroja, vaikka kympin kello näyttää samaa aikaa, mutta sillä erolla, että toisesta ”turhasta”, jopa massatuotetusta Rolexsista maksetaan vikisemättä isojakin summia, toisin kun yksilöllisestä suunnitellusta ja vahvasta käsityöammattitaidosta.

Huomaan, että tämä teksti alkaa taas mennä lapasesta/ venymään pitkäksi, joten annan puhevuoron vaihteeksi teille.

MIETTIKÄÄ, KOMMENTOIKAA, HAASTAKAA, TAI VAIKKAPA HAUKKUKAA PATALUHAKSI, JOS ETTE MUUTA JÄRKEVÄ KEKSI, MUTTA TÄRKEINTÄ ON, ETTÄ ONGELMIEN MATON ALLE LAKAISEMISEN SIJASTA KESKUSTELETTE TÄSTÄ AIHEESTA

MITÄ OLETTE MIELTÄ?

Pitäisikö tämän periaatteen/ ammattikuntien vastakkain asettelun mukaisesti, jossa käsityöläisille suodaan tuotteista korvaukseksi ainoastaan materiaalikustannukset/ materiaalien markkinahinta, saada tästä lähtien kaikki aineettomatkin tuotteet ja palvelut täysin ilmaiseksi?

Ja vastaavasti pitäisikö tästä lähtien kaikesta, kuten ruuasta, vaatteista, taloista, autoista, työkaluista, kulutustavaroista yms. yms. yms. maksaa myös muille ammattikunnille vain materiaalihinta?

Jos edellisestä ei käynyt vielä ilmi, niin lyhyesti sanottuna tarkoitus on haastaa teidät kaikki käsityöstä kiinnostuneet, käsityöläiset, yrittäjät, taiteilijat, muotoilijat yms. luovan alan työntekijät, ketä tämä asia koskee, keskustelemaan tästä asiasta mahdollisimman laajasti ja mahdollisimman monen kanssa, jotta saadaan lisättyä tietoutta ja ymmärrystä/ tämä ammattikunta nousemaan uudelleen arvoonsa.

Linkkaa someen, ota kantaa omissa medioissa/nosta myös omalta osalta omien kirjoituksien kautta keskustelua blogissa yms. yms. yms. Keskustele asiasta ystävien, tuttujen ja oman lähipiirin kanssa.

Aihe on varsinkin nyt joulun alla erittäin ajankohtainen, koska aika moni käsityöläinen joutuu näinä aikoina taistelemaan elantonsa eteen kynisnhampain nykyistä massatuotettua kertakäyttötavaraa vastaan.

Tiedän kokemuksesta, että takapakkia tulee/kaikki eivät ymmärrä vaikka miten heille asian kertoisi, mutta ei pidä siitä lannistua, koska tosiasia on se, ettei vain tilannetta sivusta seuraamalla tapahdu mitään.


One thought on “HINTASOTAA VOL 2- alas poljettujen ammattikuntien vastaisku

  1. Tähän törmää kyllä. Käsityöläisenä minulla ei (vielä!) ole varaa myydä sitä mielikuvaa mitä suurilla krääsämyyjillä on vara tuutata kuluttajalle, markinnointi on siis se mihin homma tyssää, koska se on aikaa vievää ja rahaakin siiihen saa menemään kiitettävästi. Ongelma ovat myös käsityöläiset (usein iäkkäät, jotka tekevät käsityötä harrastuksenaan) jotka eivät anna arvoa omalle työlleen ja myyvät töitään puoli-ilmaiseksi, ja tämä sitten heijastuu meihin, jotka ollaan tosissaan liikkeellä. Tein joskus postauksen siitä, mistä neuleeni hinta muodostuu ja siitä pidettiin kovasti, läpinäkyvyyys on tosi tärkeää tässä asiassa! Olen pohtinut myös sitä, kuinka paljon asiaan vaikuttaa se, että käsityöala mielletään usein ns. naisten alaksi, ja siten kevyeksi puuhasteluksi…

Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.