7 vinkkiä, joilla lähes jokainen pystyy ompelemaan itse yksilöllisen ja näyttävän juhlalaukun, tai arkea helpottavan käytännöllisen pikkupussin

Pikkulaukussa/kirjekuorilaukussa/clutch bagissä pysyvät kaikkein tärkeimmät tallessa ja kätevästi käden ulottuvilla. Valitse omaan tyyliin ja vaatekaapin sisältöön sopiva kangas tai ota kauniit jämätilkut hyötykäyttöön. Kuosit ja värit pääsevät ansaitsemaansa arvoon pelkistetyssä laukkumallissa, joka on myös nopea ommella. Laukun saa valmiiksi illan bileisiin tai lahjaksi pikaisella aikataululla. Yksityiskohtia kaipaava voi korostaa laukkua saman kankaan langoista tehdyillä koristeilla. 

Molemmissa laukuissa on käytetty kantoliinakangasta. Vasemmanpuolisessa Lawilde ribbon czarina ja oikeanpuolisessa Vanamo kide kaisla.

Älylaitteiden ja korttien aikakautena ei välttämättä tarvitse kantaa mukana isoja lompakoita ja laitteet on pakattu yksiin kuoriin. Pikkulaukku onkin monille riittävän kokoinen useimpiin tilanteisiin. Itse olen huomannut sen olevan tarpeellinen ja kätevä monessa tilanteessa:

  • Juhlat! Pikkulaukku on täydellinen juhlalaukku, sinne mahtuu puhelin, avaimet, kukkaro/korttikotelo, muutama meikki ja naiselliset tarpeet. Laukku on sitäpaitsi tärkeä osa asua ja kruunaa kokonaisuuden.
  • Kauppareissulle! Kauppaan tarvitaan iso kassi, tai useampi. Niiden lisäksi on helpompi kantaa mukana pikkulaukkua (johon mahtuu se oleellisin), kuin isoa käsilaukkua.
  • Käsilaukkuun! Itselläni käsilaukku tuppaa olemaan melkoinen sekamelska, huulirasvaa saa kaivaa monta minuuttia. Nenäliinakin on hukassa kun lapsi haluaa niistää sillä sekunnilla ja räkä on jo poskilla. Kun pikkulaukkuun laittaa ne kaikkein tärkeimmät, ja sen käsilaukkuun, ei tarvitse penkoa koko veskaa tarpeen tullen. Pikkulaukku sattuu sieltä käteen helposti!
  • Meikkipussi, ompelutarvikepussi, penaali, hygieniatarvikepussukka, korulaukku jne. Pikkulaukkuja tarvitaan siis monta eri tarkoituksiin. Mikä ihana syy ommella niitä urakalla! Kun omat tarpeet täyttyvät, voi osan antaa läheisille lahjaksi.

Millaisen sitten haluaisin?

Pikkulaukkuja on lukemattomia eri malleja, on taitettavia, klipsikehyksellisiä, vetoketjullisia, läpällisiä jne. Laukun voi ommella kankaasta, neuloa, virkata, tehdä kierrättämällä vaikka vaatteesta tai nahasta. Inspiraatiota löytyy nykyään läkähdyksiin asti pinterestistä, googlesta jne.

Laukun voi tehdä illassa simppelisti vain kankaasta ja vetoketjusta. Tai sitten sen tekemiseen voi käyttää päiviä; koristella erikoisin tekniikoin, ommella siihen ziljoona pikkutaskua tai yhdistellä se monenlaisesta materiaaleista. Ulkopuolen voi esim. ommella täyteen pieniä helmiä tai tehdä siihen esimerkiksi taidokkaita alikeompelu tai applikaatiokuvioita. Itsetehdystä laukusta saa juuri oman tyylin ja maun mukaisen.

  

Kantoliinakankaasta ommeltu yksinkertaisen mallinen pikkulaukku ja nahasta sekä kantoliinakankaasta alikeompelutekniikalla ommeltu laukku.

Pikkulaukkuihin voi hyvin käyttää suosikkikankaiden jämäpalat ja kantoliinahurahtanut tekee sellaisen rakkaan tai muuten vain kauniin liinan palasta.

Helppo ja näyttävä pikkulaukku

Pikkulaukku voi olla näyttävä kaikkein yksinkertaisimmallakin mallilla toteutettuna. Siinä kangas pääsee täysiin oikeuksiinsa. Ei tarvita välttämättä monimutkaista koristelua kauniin lopputuloksen saamiseen. Eikä tarvitse olla ammattiompelija, että voi tehdä laukun itse. Tarvitaan vain:

  • Kaunis oman tyylinen kangas (tai johonkin tiettyyn asuun sopiva esim. väri/kuosi/materiaali). Mielellään tukevahkoa ja ei kovin joustavaa (trikoota en käyttäisi).
  • Tukikangasta (ei pakollinen, mutta tekee laukusta huomattavasti ryhdikkäämmän)
  • Vuorikangasta (vanha lakana tai puuvillakangastilkku käy hyvin)
  • Vetoketju
  • Ompelutarvikkeita: sakset, mittanauha, nuppineuloja, ompelulankaa ja ompelukone.
  • Metallinen D-rengas ja klipsi, jos haluat tehdä laukkuun hihnan, rannelenkin tai koristeen.

7 vaihetta ja laukku on valmis.

Ekstrana ohje hapsukoristeisiin. Vaiheen 5 voi jättää välistä, jos et halua laukkuun D-rengasta (nopeuttaa ompelua).

1. Valitse kankaat ja laukun koko (mieti mitä kaikkea laukkuun pitää mahtua). Vetoketjun täytyy olla muutaman sentin pidempi, kuin laukun haluttu leveys. Esimerkkilaukku on n.22cmx14cmx3cm. Toisella puolella on käytetty kantoliinakangasta, toisella nahkaa. 

2. Leikkaa kankailta laukun kokoiset suorakulmiot (lisää leveyteen ja korkeuteen molempiin vähintään 2cm saumanvaroja), 2kpl päällikankaasta, tukikankaasta ja vuorikankaasta. Jos haluat ommella laukkuun pienen pohjan, kappaleiden tulee olla alhaalta leveämmät. Esimerkkilaukun kappaleet saumanvaroineen ja pohjavaroineen: korkeus 17,5cm, leveys ylhäältä 24cm ja alhaalta 27cm. 

3. Liimaa tukikankaat molempiin päällikappaleisiin nurjalle puolelle (esimerkissä punaiset kankaat ovat tukikangasta). Huolittele palat halutessasi.

4. Ompele päälli- ja vuorikappaleiden väliin vetoketju. Aseta vetoketju päällikankaan päälle oikeat puolet vastakkain ja vielä vuorikangas oikeapuoli päälliskangasta ja vetoketjua vasten (vetoketju jää kankaiden väliin). Kiinnitä nuppineuloilla ja ompele läheltä vetoketjua.

 

Avaa hyvin saumat ja aseta kankaat päällekkäin. Tikkaa läheltä vetoketjua.

 

Aseta vetoketjun toiseen reunaan jälleen oikeat puolet vastakkain vuorikangas ja toinen päälliskangas. Ompele kiinni.

 

Avaa saumat hyvin, ja tikkaa toinenkin puoli.

5. D-rengas rannelenkkiä/hihnaa tai koristetta varten. Leikkaa nahasta sopivan levyinen soiro d-renkaan kiinnitystä varten. Silitä siihen vähän kapeampi tukikangas ja pujota D-rengas lenkkiin. Liimaa nahkaliimalla yhteen. (Jos teet kankaasta, täytyy soiron reunat kääntää nurjalle puolelle ennen kääntämistä ja liimaamista/ompelua)

 

Kiinnitä pidike nahkaliimalla (tai esim. tekstiililiimalla) sopivaan kohtaan.

 

6. Ompele vuori ja päälliskappaleet yhteen ympäri koko työn, jätä kääntöaukko vuorin pohjaan (muista avata vetoketju, mutta lukko täytyy jättää laukun sisään) Leikkaa vetoketjun päät lyhyemmiksi, jos ne ovat pitkät, kuten omassa työssäni oli.

7.  Ompele kulmat, jolloin laukkuun tulee pieni pohja. Taita kulmat (sekä päällisen, että vuorin) kuvan mukaisesti, ja omele ne siten, että pohjan leveydeksi tulee 3cm. Lopuksi käännä työ oikeinpäin ja ompele kääntöaukko kiinni.

 

Laukun hapsukoristeet:

Pura lankoja parin cm matkalta kankaasta (voit tehdä myös muusta sopivan värisestä langasta) Pujota lankanippu klipsin lenkkiin tai vetoketjun vetimeen ja tee solmu. Jaa langat pienempiin nippuihin.

 

Pujota lankoihin halutessasi helmiä. Tee kierrehapsuja ja solmu päähän. Kierrehapsuihin löytyy tarkka ohje täältä.

 

Leikkaa lopuksi hapsujen päät saman pituisiksi.

Laukkusi voi olla juhlava tai arkinen riippuen millaisesta kankaasta sen ompelet.

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.


2 thoughts on “7 vinkkiä, joilla lähes jokainen pystyy ompelemaan itse yksilöllisen ja näyttävän juhlalaukun, tai arkea helpottavan käytännöllisen pikkupussin

Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.