7 vinkkiä, joiden avulla valmistat itse kätevästi yksilölliset korvakorut

  • Tarvikkeiden hankinta helppoihin korvakoruihin
  • Ohjeet hapsukorvakorujen valmistamiseen

Ihmiset ovat koristautuneet koruilla jo tuhansia vuosia. Ne ovat voineet osoittaa kantajansa arvoa, asemaa, aatetta ja monia muita asioita. Koruilla voi olla sekä materiaalista että tunnearvoa ja arvo saattaa vain kasvaa käyttäjälleen ajan myötä. Nykyisen runsauden aikakaudella koruja on saatavilla laidasta laitaan, jopa ruokakaupoista löytyy koruhyllyjä. Joten yksilölliset, käistyönä tehdyt korut alkavat taas nousta pintaan vastapainoksi massatuotetuille persoonattomille koruille.

Kuka vain voi onnistua tekemään helppoja ja persoonallisia koruja hyvien ohjeiden avulla. Voit aloittaa vaikka näistä helpoista korvakoruista, joihin tarvitaan vain lankaa, helmiä, korvakorukoukut ja välilenkit.  Jotta kynnys aloittaa olisi mahdollisimman pieni, olen koonnut vinkkejä ja linkkejä osien hankkimisesta korujen valmistamiseen. Korvakorut valmistuvat kätevästi muutamassa tunnissa.

Käsityönä valmistetut korvakorut

Työvälineiksi tarvitset vain sakset ja pihdit. Korupihdit, eli sileäpäiset laattapihdit ovat tarkoitukseen parhaat. Voit kuitenkin käyttää myös railokuvioisia peruspihtejä, kunhan peität railot/ pitoa varten tarkoitetut kuviot esim. maalarinteipillä, jottei niistä tule painaumajälkiä koruosiin (tämä on erittäin tärkeää pinnotteisten materiaalien kohdalla, koska pihtien kuviot voivat rikkoa/naarmuttaa pinnoitteen. Esim. hopeoiduista messinkilenkeistä hopeointipinnoite rikkoontuu ja messinki tulee näkyviin ja se alkaa reagoimaan ilma- ja ihokosketuksessa hapettumalla vihreäksi) Itse tein yhdet korvakorut kokonaan ilman pihtejä, hopealenkit olivat sen verran ohuita, että ne oli helppo taivuttaa käsin kiinni. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös kaksoislenkkiä, joka pujotetaan yhteen ilman pihtejä avainrenkaan tavoin.

Tee koruja itse helposti!

Hyvät korupihdit (laattapihdit) voi tilata esim.RasmusseniltaHelmimaailmastatai esim. todella edullisesti Ablibrikseltä.

Tarvikkeiden hankinta

Hapsukorvakoruihin tarvitaan kangasta tai lankaa, helmiä, korvakorukoukut ja metallilenkkejä.

Tarvikkeita korujen valmistukseen

Lanka

Ohjeen koruissa on käytetty lankana kantoliinasta purettuja kudelankoja, jotta ne sopisivat täydellisesti samasta kankaasta ommeltuun juhlalaukkuun. (Juhlalaukun ohjeet löytyvät täältä) Yhtä hyvin niihin voi käyttää kuitenkin esimerkiksi kirjontalankaa. Jos lanka on liian paksua helmille, voi langasta purkaa yksittäisiä säikeitä. Kirjontalankaa ym. saa kangaskaupaoista, lankakaupoista, askartelukaupoista ja nettikaupoista.

Helmet

Voit käyttää koruissa edullisia siemenhelmiä, lasihelmiä tai vaikka aitoja pieniä viljeltyjä helmiä tai kivihelmiä. Näissä korvakoruissa käytin särmikkäitä askarteluhelmiä. Valo heijastuu viisteistä eri tavalla kuin pyöreästä pinnasta, joten minusta ne sopivat hyvin näihihin korviksiin. Voit valita langan kanssa saman sävyisiä helmiä (rauhallinen/harmoninen), tai käyttää monivärisiä sommitelmia (rohkea/leikittelevä).

Askarteluhelmistä voi tehdä koruja

Askarteluhelmiä (ylhäällä) ja aitoja viljeltyjä makeanveden helmiä (vaaleat helmet kuvassa alimpana).

Askarteluhelmiä löytyy askarteluliikkeistä ja nettikaupoista. Alla esimerkkeinä linkkejä erilaisista helmityypeistä, jotka voisivat sopia korvakoruihin:

Korvakorukoukut ja välirenkaat

Koruihin voi käyttää monen laatuisia metalliosia. Edullisimpia ovat kupari, messinki ja erityyppiset seosmetallit, mutta niitä en suosittele, sillä ne aiheuttavat värjäymiä iholla ja saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita (esim. kupari voi saada ihon vihertämään ja ärsyyntymään). Kullatut ja hopeoidut korunosat ovat parempi vaihtoehto, mutta ajan mittaan pinnoite naarmuuntuu ja kuluu.

Hopeiset tai kirurgin teräksiset osat ovat hinta/laatusuhteeltaan hyvä vaihtoehto. Sterlinghopeinen korvakorupari maksaa keskimäärin n. 1,2-2,5€/pari ja kirurginteräksestä valmistettuja korvakorukoukkuja saa 10 paria n. 2-4€ hinnalla. Aidot kultaiset korvakorukoukut maksavat n. 36€/pari. Lisäksi markkinoilta löytyy kullattuja ja hopeoituja vaihtoehtoja, jotka ovat jalometallisia huomattavasti halvempia (tosiaan niiden käyttöikä on huomattavasti lyhyempi/ohut pinnoite kuluu käytössä melko nopeasti).

Ohjeessa oleviin korvakoruihin tarvitaan metalliosina kaksi koukkua ja kaksi välilenkkiä, halkaisijaltaan n. 6-10mm (kuvissa olevissa koruissa on käytetty 8mm lenkkejä). Tässä muutamia esimerkkejä mistä voit tilata korvakorukoukkuja (myös askartelu/käsityöputiikeista voi löytyä):

Jos ei halua koruista kirjavia, kannattaa käyttää ainakin jalometalliosien osalta lenkeissä ja koukuissa samaa materiaalia. Jos kuitenkin haluat yhdistellä eri materiaaleja, suosittelen käyttämään ainakin ihokosketuksessa olevaan korvakoukkuun allergiavapaata metallia/materiaalia (esim. kulta, hopea ja kirurgiteräs ovat huomattavasti parempia vaihtoehtoja, kuin kupari tai nikkelipinnoitetut halpamateriaalit). Lenkkeinä voi käyttää tavallisia suljettavia lenkkejä (kiinnitykseen olisi hyvä olla korupihdit) tai tuplalenkkejä (pystyy pujottamaan ilman pihtejä avainrenkaan tapaan).

Suljettavat lenkit:

Tuplalenkit:

Korvakorujen valmistus

1 Kiinnitä välirengas korvakoukuun. Tavalliset lenkit laitetaan pihtien kanssa (isommat ohuet lenkit pystyy sulkemaan myös käsin). Lenkit suljetaan pihtien avulla läheltä saumaa ja kohdistaen langanpäät vastakkain taivuttaen lenkkiä toiselta puolelta itseen päin ja toiselta itsestä poispäin, niin että lenkki aukeaa sen verran, että siitä pystyy pujottamaan koukun läpi. Pujotettuasi koukun, sulje lenkii vastakkaisella liikkeellä (lenkkiä ei kannata venyttää sivusuunnassa soikeaksi, sillä silloin se menettää muodon ja yhdistäminen on hankalaa). Tuplalenkit pyöritetään koukkuun kuten avaimenperärenkaat.

Lenkin kiinnittäminen korvakorukoukkuun pihdeillä

2 Pura lankaa n. 1cm paksuinen nippu kankaasta molempiin korvakoruihin (tai käytä esim. kirjontalankaa).

Kudelangan purkaminen kankaasta

3 Pujota lankanippu metallilenkin läpi ja tee solmu.

Korvakorut langasta ja helmistä

4 Ota pieni nippu langoista ja jaa se kahteen osaan (n. 3-6 lankaa kumpaankin). Pujota molempiin osiin 1-3 helmeä.

Korvakorut helmistä ja langasta

5 Teen nipuista hapsu näin: Kierrä molemipia osia erikseen samaan suuntaan (esim. myötäpäivään) ja sen jälkeen yhdessä toiseen suuntaan (vastapäivään). Tee päähän solmu. Esimerkkikorvakorujen hapsujen pituus on n. 5,5 cm. Työskentelyä helpottaa se, että korut pysyvät paikallaan/lukittuna esim. koukuista johonkin tukevaan alustaan tms. (itse laitoin koukun päälle painoksi pihdit, jotta ne pysyivt paikoillaan).

Hapsukorvakorujen tekeminen

Kierrehapsu koruun

6 Tee samanlaisia hapsuja vielä n. 5-6 kpl. Katso että solmu tulee kaikissa suunnilleen samaan kohtaan.

7 Siisti päät saman mittaisiksi.

Korvakorut viimietellään tasaisiksi

Korvakoru helmistä ja langasta

Käsityönä tehdyt korvakorut

Käsinvalmistettu korvakoru

 

Liity blogin seuraajaksi ja tilaa ilmoitukset blogipostauksista sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat vinkit ja ohjeet aina ensimmäisten joukossa! Liity myös Facebook -sivuni seuraajaksi, jossa paljon muutakin mielenkiintoista!

Suosittelen liittymään myös Kätevästi kaikkea kaunista -Facebookin suljettuun keskusteluryhmääni, jossa on mahdollisuus hyödyntää yhteisön voimaa ongelmatilanteissa ja jakaa onnistumisia sekä vinkkejä myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Blogi syntyi vahvassa yhteistyössä mieheni Ivary Vimmin kanssa. Meillä on yhteensä yli 15 vuotta käsityön, muotoilun ja taidealan koulutusta sekä kymmeniä vuosia käytännön kokemusta.

Itse olen vaatetus- sekä metallialan artesaani (korut ja taonta). Mieheni on perinteinen metalliseppä, metallialan artesaani (taonta ja koneistus), muotoilija (kivi- ja korumuotoilu), kuvataiteilija (Master of Culture and Arts, erikoistunut korutaiteeseen kulttuuriyrittäjyyden YAMK koulutusohjelmassa,), tällä hetkellä tutkija ja tohtorikoulutettava (LUT School of Enginering Sciensce, aiheena innovaatiojohtaminen). Lisäksi hänellä on käynyt 3D-mallinuksen ja työstön korutaiteen erikoiskoulutuksen sekä kehittänyt digikoruja yliopiston Fast Coins -tutkimushankkeessa.

Otan mielelläni vastaan myös teidän ehdotuksia (teemoja, kysymyksiä, vinkkejä yms.) tuleviin blogikirjoituksiin.


Kirjoita tähän mielipiteitä, kysymyksiä, toiveita, omia kokemuksia, ideoita, ajatuksia...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.